Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  



κηρομύται, οἱ


Ερμηνεία:

Ο κηρομύτης ή κερομύτης είναι το γνωστό κοτσύφι ή κότσιφας (TURDUS MERULA). Τάξη: Passeriformes. Οικογένεια: Turdidae. Γένος: Turdus, Είδος: Merula.Διαστάσεις Μήκος σώματος: 24 – 25 cm. Άνοιγμα φτερών: 34-38,5 cm. Βάρος αρσενικού: 78-148 gr. Βάρος θηλυκού: 70-140 gr

Πτηνό της  Eυρώπης της  Bόρειας και Δυτικής Aσίας. Τα κοτσύφια διαχειμάζουν στη Δυτική και Nότια Eυρώπη, Bόρεια Aφρική και Nοτιοδυτική Aσία. Θεωρούνται από τα χαρακτηριστικότερα πτηνά της Ελληνικής υπαίθρου. Μερικά κοτσύφια είναι μεταναστευτικά, ενώ άλλα αναπαράγονται και διαχειμάζουυν στην ελλάδα. 

Αναπαράγεται σε  σε δάση, θαμνους,  φυσικούς φράχτες, σε  παρυφές πόλεων, χωριών  και σε πάρκα. Χτίζει τη φωλιά του  σε δέντρα, θάμνους, φράχτες ακόμα και σε παλιά κτίρια.

Οικοδομεί τη φωλιά του με ξερά χόρτα και κλαδάκια και τη στρώνει με λάσπη και ξερά χόρτα. Τα κοτσύφια ζουν ως ζευγάρι και μαζί χτίζουν τη φωλιά τους. Τα θυλικά γεννούν 2-3 φορές το χρόνο από 3-5 αβγά. που έχουν ελαφρό πρασινογαλάζιο χρώμα με  καφεκόκκινες κηλίδες. Ο χρόνος επώασης των αυγών είναι  10-19 ημέρες, ενώ η εκκόλαπση γίνεται ταυτόχρονα για όλα τα αυγά και τα οποία εκκολάπτονται σύγχρονα. Τη διατροφή των νεοσσών την εξασφαλίζουν και οι δύο γονείς και μέσα σε 10-20 ημέρες είναι σε θέση να πετάξουν. 

Στη διατροφή του περιλαμβάνει έντομα, σκουλήκια, σαλιγκάρια και καρπούς των Ο αρσενικός κότσυυφας είναι κατάμαυρος  με κίτρινο ράμφος. Η θυλικιά κοτσυφίνα έχει σκούρα καφετί πούπουλα, με ανοιχτότερο χρώμα στο στήθος. 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

οἱ κηρομύται οἱ γλυκεῖς καὶ οἱ κίχλαι αἱ εὔθυμοι πίπτουσι θύματα τῆς ..[Ο έρωτας στα χιόνια].



Συνώνυμα:



 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Παπαδιαμάντης Α.: