Λιπαρά οξέα που ανευρίσκονται στα ιχθυέλαια. Η βρώση ψαριών που περιέχουν ιχθυέλαια πλούσια σε ω-3 ακόρεστα λιπαρά οξέα προκαλούν πτώση της θνησιμότητας που προκαλείται από στεφανιαία νόσο.
Τούτο έχει παρατηρηθεί σε πληθυσμούς, όπως οι Εσκιμώοι, που τρέφονται κυρίως με ψάρια. Ψάρια πλούσια σε ω-3 ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι η σαρδέλα, ο τόνος, το σκουμπρί, ο σολωμός.
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:
Metabolism and functional effects of plant-derived omega-3 fatty acids in humans. Baker EJ, Miles EA, Burdge GC, Yaqoob P, Calder PC. Prog Lipid Res. 2016 Oct;64:30-56. doi: 10.1016/j.plipres.2016.07.002.
Efficacy of omega-3 highly unsaturated fatty acids in the treatment of depression. Hallahan B, Ryan T, Hibbeln JR, Murray IT, Glynn S, Ramsden CE, SanGiovanni JP, Davis JM. Br J Psychiatry. 2016 Sep;209(3):192-201. doi: 10.1192/bjp.bp.114.160242.
Marine omega-3 highly unsaturated fatty acids: From mechanisms to clinical implications in heart failure and arrhythmias. Glück T, Alter P. Vascul Pharmacol. 2016 Jul;82:11-9. doi: 10.1016/j.vph.2016.03.007.
Omega-3 fatty acids for the treatment of dementia. Burckhardt M, Herke M, Wustmann T, Watzke S, Langer G, Fink A. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Apr 11;4:CD009002. doi: 10.1002/14651858.CD009002.pub3.