Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

τσάι

         
tea

         

Ερμηνεία:

Το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά σε όλο τον κόσμο. Όντας ένα ποτό καθημερινής κατανάλωσης σχεδόν για όλους, για αιώνες, το τσάι θεωρήθηκε ασφαλές και υγιές. 

Ωστόσο, η μόλυνση του τσαγιού από μύκητες, σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής του μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία λόγω της συσσώρευσης τοξικών δευτερογενών μεταβολιτών μυκήτων. 

Υπάρχουν διάφορα είδη τσαγιού, που παρασκευάζονται το κάθε ένα με ειδική επεξεργασία. Όλο τα είδη τσαγιού προέρχονται από τα φύλλα του φυτού  Camellia sinensis. 

Το πράσινο τσάι δεν έχει υποστεί ζύμωση και τα φύλλα του απλώς έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία, αφήνοντας τα να ξεραθούν και να περάσουν από ατμό. Το πράσινο τσάι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον πολλαπλασιασμό και δραστηριότητα των γάμμα δέλτα Τ κυττάρων, έναν τύπο ανοσοκυττάρου που δρα ως πρώτη γραμμή άμυνας κατά μιας λοίμωξης.

Το μαύρο τσάι έχει υποστεί ζύμωση και οξείδωση. 

Το τσάι Oolong είναι είναι μερικώς οξειδωμένο και είναι ένα τσάι, μεταξύ πράσινου και μαύρου τσαγιού. 

Το λευκό τσάι παρασκευάζεται από μερικώς ανοιχτά  μπουμπούκια και νεαρά φύλλα του φυτού Camellia sinensis, τα οποία τα επεξεργάζονται με ατμό και τα αφήνουν να ξεραθούν. 

Το τσάι Pu-erh είναι προϊόν  μικροβιακής ζύμωσης, που  προκάλεσε σταδιακά γενική ενδιαφέρον  με την κοινωνική ανάπτυξη και την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την υγεία. 

Το τσάι Pu-erh είναι πλούσιο σε πολλαπλά δραστικά συστατικά όπως φλαβονοειδή, κατεχίνες, φαινολικά οξέα, πολυμερή φλαβανολών, αλκαλοειδή πουρίνης και υδρολυόμενη τανίνη.

Αναφέρεται ότι το τσάι Pu-erh έχει μια ποικιλία φαρμακολογικών δραστηριοτήτων, όπως αντι-υπερλιπιδαιμική, αντιδιαβητική, αντι-οξειδωτική, αντικαρκινική, αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη και αντι-ιική. 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Microbial bioconversion of the chemical components in dark tea.Zhu MZ, Li N, Zhou F, Ouyang J, Lu DM, Xu W, Li J, Lin HY, Zhang Z, Xiao JB, Wang KB, Huang JA, Liu ZH, Wu JL.Food Chem. 2020 May 15;312:126043.

Mycotoxins in Tea: Occurrence, Methods of Determination and Risk Evaluation.Sedova I, Kiseleva M, Tutelyan V.Toxins (Basel). 2018 Oct 30;10(11):444. 

Anti-Cancer Effects of Green Tea by Either Anti- or Pro- Oxidative Mechanisms.Hayakawa S, Saito K, Miyoshi N, Ohishi T, Oishi Y, Miyoshi M, Nakamura Y.Asian Pac J Cancer Prev. 2016;17(4):1649-54. 

[Progress in research for pharmacological effects of Pu-erh tea].Gu XP, Pan B, Wu Z, Zhao YF, Tu PF, Zheng J.Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2017 Jun;42(11):2038-2041. 

 

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: