Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ελαιοκανθάλη

         
oleocanthal

         

Ερμηνεία:

Η ελαιοκανθάλη (ισχυρή πολυφαινόλη) είναι ένα δευτερεύον συστατικό του ελαιολάδου με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Προσδίδει στο ελαιόλαδο άρωμα και την ελαφρώς πικρή και καυστική γεύση. Δεδομένου ότι η παθογένεση πολλών χρόνιων ασθενειών περιλαμβάνει φλεγμονώδη και οξειδωτικά συστατικά, η ελαιοκανθάλη είναι ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας για την πρόληψη αυτών των καταστάσεων. 

Αυτή η ανασκόπηση είχε ως στόχο να συνοψίσει τις τρέχουσες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της ελαιοκανθάλης και τη μοριακή βάση των βιολογικών της δράσεων. Οι αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές και νευροπροστατευτικές δράσεις της ελαιοκανθάλης έχουν εξεταστεί από προηγούμενες μελέτες. Από αυτές, οι μελέτες για τις αντικαρκινικές επιδράσεις ήταν οι πιο εκτενείς. 

Η ελαιοκανθάλη αναφέρθηκε ότι καταστέλλει τα καρκινικά κύτταρα του μελανώματος, του μαστού, του ήπατος και του παχέος εντέρου. 

Νευρολογικές μελέτες επικεντρώθηκαν στις επιδράσεις της ελαιοκανθάλης κατά της νόσου Alzheimer. Η ελαιοκανθάλη βελτίωσε την κάθαρση της αμυλοειδούς βήτα πρωτεΐνης από τους νευρώνες και μείωσε τη φλεγμονή των αστροκυττάρων

Παρά τα θετικά αποτελέσματα, η επικύρωση των βιολογικών επιδράσεων της ελαιοκανθάλης σε μοντέλα ζωικών ασθενειών είναι περιορισμένη και θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο μέλλον. 

Συμπερασματικά, η ελαιοκανθάλη μπορεί να δράσει μαζί με άλλες βιοδραστικές ενώσεις στο ελαιόλαδο για να επιτύχει τις θεραπευτικές της δυνατότητες. Η χρήση μόνο της ελαιοκανθάλης ως μεμονωμένο θεραπευτικό μέτρο αναμένει επικύρωση από μελλοντικές μελέτες.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

The Biological Activities of Oleocanthal from a Molecular Perspective. Pang KL, Chin KY.Nutrients. 2018 May 6;10(5):570. 

Anticancer molecular mechanisms of oleocanthal. El Haouari M, Quintero JE, Rosado JA.Phytother Res. 2020 Nov;34(11):2820-2834.

Oleocanthal, a phenolic derived from virgin olive oil: a review of the beneficial effects on inflammatory disease. Parkinson L, Keast R.Int J Mol Sci. 2014 Jul 11;15(7):12323-34.

Natural Molecules for Healthy Lifestyles: Oleocanthal from Extra Virgin Olive Oil. Francisco V, Ruiz-Fernández C, Lahera V, Lago F, Pino J, Skaltsounis L, González-Gay MA, Mobasheri A, Gómez R, Scotece M, Gualillo O.J Agric Food Chem. 2019 Apr 10;67(14):3845-3853.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: