Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

γογγύλι

     gogkili    
turnip (Brassica rapa)

     τέρνιπ    

Ερμηνεία:

To γογγύλι ( Brassica rapa L.) είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα  λαχανικά στον κόσμο. Εκτός από το ότι είναι ένα σημαντικό λαχανικό και μια πηγή λαδιού, το γογγύλι χρησιμοποιείται επίσης από γιατρούς παραδοσιακής ιατρικής χωρών της Ασίας  ως παραδοσιακό φάρμακο για τη θεραπεία πονοκεφάλων, ρευματισμών, οιδημάτων, βλεννόρροιας, σύφιλης και λύσσας. 

Κύρια συστατικά του γογγυλιού είναι τα Γλυκοζινολικά και ισοθειοκυανικά (κυρίως το 2-φαινυλαιθύλιο, 4-πεντενύλιο και 3-βουτενύλιο με διάφορες βιοδραστικές ιδιότητες, ειδικά για το προστατευτικό αποτέλεσμα τους κατά των καρκίνων. 

Εκτός από τα παραπάνω τα γογγύλια περιέχουν και φλαβονοειδή, φαινολικά, ινδόλες και πτητικές ουσίες.

Η φαρμακολογική έρευνα αποκάλυψε ότι τα γογγύλια προκαλούν αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά, αντιδιαβητικά, αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, ηπατοπροστατευτικά και νεφροπροστατευτικά αποτελέσματα. 

Έχει βρεθεί ότι  αντικαρκινική ιδιότητα του γογγυλιού  οφείλεται στα κύρια δραστικά συστατικά του, που είναι  το 2-φαινυλαιθύλ-ισοθειοκυανικό, το , φαινυλοπροπιονιτρίλιο, βρασικαφαινανθρένιο Α,  6-παραδόλη και  η τρανς-6-σογκαόλη. 

Στα φλαβονοειδή και τα φαινολικά με υψηλή δραστικότητα δέσμευσης ελεύθερων ριζών αποδίδονται οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του γογγυλιού. 

Η αρβελεξίνη, ένα παράγωγο της  ινδόλης στα γογγύλια, αναφέρθηκε ότι προκαλεί διάφορα αποτελέσματα , μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα αντιφλεγμονώδη, αντιυπερτασικά και υπολιπιδαιμικά.

Παρά τις πολλές μελέτες που αφορούσαν, είτε τα χημικά συστατικά είτε τις βιολογικές δραστηριότητες του γογγυλιού, μόνο λίγες μελέτες αποκαλύπτουν τα δραστικά συστατικά που είναι υπεύθυνα για διάφορες βιοδραστικές ιδιότητες του γογγυλιού. 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Swastika Paul , Chang-An Geng , Tong-Hua Yang , Yong-Ping Yang , Ji-Jun Chen. Phytochemical and Health-Beneficial Progress of Turnip (Brassica Rapa) J Food Sci, 84 (1), 19-30  Jan 2019

Simultaneous Identification of Glucosinolates and Phenolic Compounds in a Representative Collection of Vegetable Brassica RapaM Francisco et al. J Chromatogr A 1216 (38), 6611-9.  PMID 19683241.

Antioxidant Components of Brassica Vegetables Including Turnip and the Influence of Processing and Storage on Their Anti-oxidative PropertiesP Gharehbeglou et al. Curr Med Chem 26 (24), 4559-4572.  



Συνώνυμα:
ρέβες





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: