Oι ολόκληροι σπόροι δημητριακών που περιέχουν το φύτρο (germ), το ενδοσπέρμιο (endospermium) και το
πίτουρο (bran).
H υψηλότερη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως ή με ολόκληρους τους σπόρουςμπορεί να συνοδευτεί από οφέλη του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος.
Αν και η συνολική κατανάλωση ολόκληρων σπόρων δημητριακών δεν έχει παρατηρηθεί ότι σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, εν τούτοις η υψηλότερη κατανάλωση πρωινού που περιέχει δημητριακά ολικών σπόρων κιαι πίτουρο σχετίζεται σημαντικά με ωμικρότερο βκίνδυνο πρόκλησης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου [1].
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:
Whole Grain Consumption and Risk of Ischemic Stroke: Results From 2 Prospective Cohort Studies.Juan J, Liu G, Willett WC, Hu FB, Rexrode KM, Sun Q. Stroke. 2017 Dec;48(12):3203-3209.
Association of whole grain intake with all-cause, cardiovascular, and cancer mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis from prospective cohort studies. Zhang B, Zhao Q, Guo W, Bao W, Wang X.Eur J Clin Nutr. 2018 Jan;72(1):57-65.
Whole grain-rich diet reduces body weight and systemic low-grade inflammation without inducing major changes of the gut microbiome: a randomised cross-over trial. Roager HM, Vogt JK, Kristensen M, Hansen LBS, Ibrügger S, Mærkedahl RB, Bahl MI, Lind MV, Nielsen RL, Frøkiær H, Gøbel RJ, Landberg R, Ross AB, Brix S, Holck J, Meyer AS, Sparholt MH, Christensen AF, Carvalho V, Hartmann B, Holst JJ, Rumessen JJ, Linneberg A, Sicheritz-Pontén T, Dalgaard MD, Blennow A, Frandsen HL, Villas-Bôas S, Kristiansen K, Vestergaard H, Hansen T, Ekstrøm CT, Ritz C, Nielsen HB, Pedersen OB, Gupta R, Lauritzen L, Licht TR. Gut. 2019 Jan;68(1):83-93.
