Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

αλκοόλη ζάχαρης

         
sugar alcohol

         

Ερμηνεία:

Οι αλκοόλες ζάχαρης είναι ένας τύπος υδατανθράκων χαμηλής θερμιδικής απόδοσης , οι οποίες  χρησιμοποιούνται ως  γλυκαντικές ουσίες σε τρόφιμα που αποκτούν γλυκιά γεύση χωρίς να περιέχουν ζάχαρη και αποδίδοντας μειωμένο αριθμό θερμίδων.

Οι αλκοόλες ζάχαρης δεν είναι ούτε ζάχαρη ούτε αλκοόλη. Μοιάζουν με τη ζάχαρη , αλλά περιέχουν υδροξυλομάδες  (ΟΗ), οι οποίες τις ταξινομούν ως πολυόλες (ένας τύπος υδατάνθρακα). Αναφέρονται οι ακόλουθες ακοόλες ζάχαρης:

Ερυθριτόλη (0,2 kcal/g) – Βρίσκεται σε ορισμένα φρούτα. χρησιμοποιείται συχνά σε γλυκαντικά φιλικά προς την κετογένεση. H  ερυθριτόλη σχετίζεται και με τον κίνδυνο πρόκλησης μειζόνων ανεπιθύμητων  καρδιαγγειακών συμβάντων (MACE), περιλαμβανομένου του θανατηφόρου ή  μη θανατηφόρου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου[1]

Ξυλιτόλη (2,4 kcal/g) – Βρίσκεται σε τσίχλες και οδοντόκρεμα. ευεργετικό για την υγεία των δοντιών. Η ξυλιτόλη σχετίζεται με τον κίνδυνο pr;oklhshw  μειζόνων ανεπιθύμητων  καρδιαγγειακών συμβάντων (MACE). Επιπλέον, η ξυλιτόλη ενισχύει  την αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων και την δυνατότητα πρόκλησης θρόμβωσης  in vivo. Περαιτέρω μελέτες που εξετάζουν την καρδιαγγειακή ασφάλεια της ξυλιτόλης είναι δικαιολογημένες[2].

Σορβιτόλη (2,6 kcal/g) – Χρησιμοποιείται σε καραμέλες και τσίχλες χωρίς ζάχαρη. H δυσανεξία στη σορβιτόλη είναι ένα πιθανό κλινικό πρόβλημα σε σημαντικό αριθμό υγιών ενηλίκων. Ένας σύντομος χρόνος διέλευσης στο στόμα μπορεί να ευθύνεται για δυσανεξία στη σορβιτόλη σε μερικούς ανθρώπους[3]

Μαννιτόλη (1,6 kcal/g) – Βρίσκεται σε προϊόντα χωρίς ζάχαρη. έχει καθαρτική δράση σε μεγάλες ποσότητες. Η μαννιτόλη έχει αντικαταστήσει άλλα διουρητικά ως παράγοντα πρώτης επιλογής για τον έλεγχο της αυξημένης ενδοκρανιακής πίεσης (ICP) μετά από εγκεφαλική βλάβη. Η μαννιτόλη πρέπει να χορηγείται ως bolus ενδοφλέβια έγχυση, για 10 έως 30 λεπτά, σε δόσεις που κυμαίνονται από 0,25 έως 1,0 g/kg σωματικού βάρους. Μπορεί να χορηγηθεί όταν υπάρχει υποψία υψηλής ICP, πριν από τη σάρωση αξονικής τομογραφίας, π.χ. σε ασθενείς που αναπτύσσουν σταθερή, διεσταλμένη κόρη ή νευρολογική επιδείνωση. Αυτός ο παράγοντας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί προ- ή διεγχειρητικά σε ασθενείς με ενδοκρανιακά αιματώματα και όταν αποδεικνύεται υψηλή ICP στη ΜΕΘ. Είναι πιο αποτελεσματικό και ασφαλές όταν χορηγείται σε δόσεις bolus παρά ως συνεχής έγχυση. Η μαννιτόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της πρώιμης φάσης ανάνηψης σε υποογκαιμικούς ασθενείς με συνοδό τραυματισμό στο κεφάλι, υπό την προϋπόθεση ότι χορηγούνται διαστολείς πλάσματος και/ή κρυσταλλοειδή διαλύματα για τη διόρθωση της υποογκαιμίας ταυτόχρονα. Ένας καθετήρας Foley πρέπει πάντα να εισάγεται όταν χρησιμοποιείται μαννιτόλη. Η ωσμωτικότητα του ορού θα πρέπει να μετράται συχνά μετά τη μαννιτόλη και να διατηρείται < 320 mOsm για να αποφευχθεί η νεφρική ανεπάρκεια. Εξετάζονται επίσης τα ευεργετικά του αποτελέσματα και το σκεπτικό της χρήσης του[4].

Μαλτιτόλη (2,1 kcal/g) – Κοινή στις σοκολάτες χωρίς ζάχαρη. έχει γεύση και υφή παρόμοια με τη ζάχαρη. H μαλτιτόλη θεωρείται γενικά ασφαλής για κατανάλωση. Όμως, η υπερβολική λήψη της μπορεί να προκαλέσει  γαστρεντερική δυσφορία, ενώ  έχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις αντιδράσεων υπερευαισθησίας. Η λήψη της σε μεγάλες δόσεις από πειραματόζωα μπορεί να προκαλέσει εμβρυοτοξικά απότελέσματα. Αυτά τα ευρήματα   τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουνι άμεσα για τους ανθρώπους. Γι’ αυτό  συνιστάται η κατανάλωση της  μαλτιτόλης  με μέτρο, ώστε  να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές ανεπιθύμητες  ενέργειες[5,6].



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Witkowski M, Nemet I, Alamri H, Wilcox J, Gupta N, Nimer N, Haghikia A, Li XS, Wu Y, Saha PP, Demuth I, König M, Steinhagen-Thiessen E, Cajka T, Fiehn O, Landmesser U, Tang WHW, Hazen SL.The artificial sweetener erythritol and cardiovascular event risk. Nat Med. 2023 Mar;29(3):710-718. 

2.Witkowski M, Nemet I, Li XS, Wilcox J, Ferrell M, Alamri H, Gupta N, Wang Z, Tang WHW, Hazen SL. Xylitol is prothrombotic and associated with cardiovascular risk. Eur Heart J. 2024 Jul 12;45(27):2439-2452.

3.Jain NK, Patel VP, Pitchumoni CS.  Sorbitol intolerance in adults. Prevalence and pathogenesis on two continents. J Clin Gastroenterol. 1987 Jun;9(3):317-9. 

4.R Bullock Mannitol and other diuretics in severe neurotrauma. New Horiz . 1995 Aug;3(3):448-52.

5.A Ruskoné-FourmestrauxA AttarD ChassardB CoffinF BornetY Bouhnik. A digestive tolerance study of maltitol after occasional and regular consumption in healthy humans. Eur J Clin Nutr. 2003 Jan;57(1):26-30.

6.AnaRodríguezTrabadoCarmenCámaraHijónJosé AntonioGarcía-TrujilloIreneMagrizTrascónLuisMiguelFernándezPereira. A Case of Immediate Hypersensitivity Reaction to Maltitol. Case Rep Med. 2017 Aug 15;2017:2127167.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: