Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

αραχιδέλαιο

     arachiδe΄leo    
groundnut oil

     γκράουνdνατ όϊλ    

Ερμηνεία:

Το λάδι που  εξάγεται από την υπόγειa αραχίδα [Groundnut (Arachis hypogae, L.)].

Οι αραχίδες ή αράπικα φυστίκια περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα (πάνω από 75%). Επικρατέστερα είναι το ολεϊκό οξύ (48%), που είναι μονοακόρεστο λιπαρό οξύ και το λινολεϊκό οξύ (34%), που είναι ένα ω-6 λιπαρό οξύ.
Περιέχουν επίσης κεκορεσμένο λίπος (18%). Οι αναλογίες των ελαϊκών οξέων των αραχίδων, διατροφικά, είναι παρόμοιες με αυτές των του ελαιολάδου, δηλαδή είναι πλόυσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά και πτωχές σε κεκορεσμένα λιπαρά.

Το αραχιδέλαιο έχει μακρό χρόνο ζωής, αρκεί να φυλάσσεται σωστά. Το αραχιδέλαιο ψυχρής έκθλιψης μπορεί να διατηρηθεί για ένα έτος, ενώ το ραφιναρισμένο διατηρεί τη φρεσκάδα του για πάνω από 18 μήνες. Φυλάσσεται σε ψυχρό, ξηρό περιβάλλον σε σκούρες γυάλινες φιάλες μακριά από το φως.

Περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής αραχίδων χρησιμοποιείται για την εξαγωγή, από αυτές, του αραχιδελαίου, το οποίο χρσιμοποιείται για λόγους διατροφής των ανθρώπων και στη βιομηχανία. Το υπόλοιπο 40% χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και για την σπορά της επόμενης χρονιάς [1]

Το αραχιδέλαιο είναι εξαιρετικό λάδι, κατάλληλο στη μαγειρική, διότι διαθέτει υψηλό σημείο καπνού [2].

Σημείο καπνού (smoke point) ενός λαδιού ή λίπους είναι η θερμοκρασία στην οποία, κάτω από ειδικές συνθήκες, το λάδι αρχίζει να παράγει ένα συνεχή γαλάζιο καπνό, που είναι ξεκάθαρα ορατός [3].

1.Singh F., Diwakar B. (1993). Nutritive Value and Uses of Pigeonpea and Groundnut. Manual.Patancheru: International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics

2. Birthal P. S., Rao P. P., Nigam S. N., Bantilan C. S., Bhagavatulu S. (2010). Groundnut and Soybean Economies in Asia: Facts, Trends and Outlook. Patancheru: International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics [Ref list]

 3. American Oil Chemists' Society (2011). "AOCS Official Method Cc 9a-48, Smoke, Flash and Fire Points Cleveland Open Cup Method". Official methods and recommended practices of the AOCS - (6th ed.). Champaign, Ill. : American Oil Chemists' Society.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Ayodeji Osmund Falade, Ganiyu Oboh
Int J Food Sci. 2015; 2015: 806524. Published online 2015 Mar 3. doi: 10.1155/2015/806524
 
Evros K Vassiliou, Andres Gonzalez, Carlos Garcia, James H Tadros, Goutam Chakraborty, Jeffrey H Toney
Lipids Health Dis. 2009; 8: 25. Published online 2009 Jun 26. doi: 10.1186/1476-511X-8-25
 
P. C. Trussell, A. B. Sinclair, S. C. Buchanan
Can Med Assoc J. 1947 Oct; 57(4): 387–390.
 
P. Janila, Murali T. Variath, Manish K. Pandey, Haile Desmae, Babu N. Motagi, Patrick Okori, Surendra S. Manohar, A. L. Rathnakumar, T. Radhakrishnan, Boshou Liao, Rajeev K. Varshney
Front Plant Sci. 2016; 7: 289. Published online 2016 Mar 17. doi: 10.3389/fpls.2016.00289
Pasupuleti Janila, S. N. Nigam, Manish K. Pandey, P. Nagesh, Rajeev K. Varshney
Front Plant Sci. 2013; 4: 23. Published online 2013 Feb 25. doi: 10.3389/fpls.2013.00023
Ankit Jain, Maya Prakash, Cheruppanpullil Radha
J Food Sci Technol. 2015 Oct; 52(10): 6655–6662. Published online 2015 Feb 9. doi: 10.1007/s13197-015-1758-7
 


Συνώνυμα:
arachis oil, peanutoil





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: