Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

κάπαρη

     kápari    
capers

     κάπερς    

Ερμηνεία:

H κάπαρη (C. Spinosa) είναι ένα από τα πιο σημαντικά, από οικονομικής άποψης, είδη, που ανήκει στην οικογένεια των Καππαροειδών (Capparidaceae) που έχει ένα ευρύ φάσμα ποικιλομορφίας (δηλαδή περίπου 40-50 γένη και 700-900 είδη) [1].

Τα περισσότερα είδη φέρουν αγκάθια και φυτρώνουν βραχώδεις, άγονες και άνυδρες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας.
Τα Καπαροειδή είναι γνωστό ότι σχετίζονται στενά με την οικογένεια των Brassicaceae ( Cruciferae ) που είναι πλούσια σε γλυκοσινολικά και φλαβονοειδή .

Η κάπαρη (C. Spinosa) είναι ένας δικοτυλήδονος πολυετής θάμνος που μπορεί να φτάσει μέχρι και 1 m σε ύψος και να έχει εκτεταμένα ριζικά συστήματα [2].

Είναι ιθαγενές φυτό στη λεκάνη της Μεσογείου και ανευρίσκεται ευρέως από το Morroco έως την Κριμαία, την Αρμενία, το Ιράν [3].
Πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία παράγουν μεγάλες ποσότητες κάπαρης [4].

Για παράδειγμα, η Ισπανία και η Τουρκία παράγουν περίπου 1000 και 4500 τόνους C. spinosa ετησίως, αντίστοιχα[5].

Παραδοσιακά η κάπαρη έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορους λαούς της Ασίας και της Μεσογείου για τις παρακάτω ασθένειες: Πονόδοντος, Πυρετός, Πονοκέφαλος, προβλήματα εμμήνου ροής, ρευματισμοί, σπασμοί, αρθρίτιδα, δερματοπάθειες, νεφροπάθεια, ηπατοπάθειες, διαβήτης, αιμορροΐδες, έλκη, ισχιαλγία [6].

Οι έρευνες έχουν βρεί ότι οι βιοδραστικές χημικές ενώσεις της κάπαρης υπάρχουν στα φύλλα της, τα μπουμούκια, τους καρπούς, τις ρίζες και τους σπόρους.

Γενικά η κάπαρη περιέχει ένα ευρύ φάσμα βιοδραστικών ουσιών, όπως τα αλκαλοειδή, φλαβονοειδή (ρουτίνη κερσετίνη, καεμφερόλη), στεροειδή, τερπενοειδή και τοκοφερόλες.

Από τις περιορισμένες έρευνες σε αριθμό, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έχει βρεθεί ότι η κάπαρη διαθετει τις εξής ιδιότητες: Αντιδιαβητική, υπολιπιδαιμική, αντιυπερτασική, αντιπαχυντική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αντιηπατοτοξική [7].

Επειδή δεν έχει ακόμη χαρακτηριστεί και τυποποιηθεί κατάλληλα η σύνθεση των εκχυλισμάτων της κάπαρης ή ποιό απότα συστατικά της είναι το δραστικότερο για κάποια πάθηση δεν είναι δυνατόν ακόμη να συστήσει κανείς την κάπαρη για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό [8].



 

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Hall JC, Sytsma KJ, Iltis HH .Phylogeny of Capparaceae and Brassicaceae based on chloroplast sequence data. Am J Bot. 2002 Nov; 89(11):1826-42. [PubMed

2.Barbera G., Di Lorenzo R. The caper culture in Italy. Acta Hortic. 1984;144:167–171. doi: 10.17660/ActaHortic.1984.144.21. [CrossRef] [Google Scholar]
3.Ramezani-Gask M., Bahrani M.J., Shekafandeh A., Salehi H., Taghvaei M., Al-Ahmadi M.J. A comparison of different propagation methods of common caper-bush (Capparis spinosa L.) as a new horticultural crop. Int. J. Plant Dev. Biol. 2008;2:106–110. [Google Scholar] [Ref list]
4. Inocencio C., Rivera D., Alcaraz F., Tomás-Barberán F.A. Flavonoid content of commercial capers (Capparis spinosa, C. Sicula and C. Orientalis) produced in Mediterranean countries. Eur. Food Res. Technol. 2000;212:70–74. doi: 10.1007/s002170000220. [CrossRef] [Google Scholar]
5. Tlili N, Elfalleh W, Saadaoui E, Khaldi A, Triki S, Nasri N.The caper (Capparis L.): ethnopharmacology, phytochemical and pharmacological properties. Fitoterapia. 2011 Mar; 82(2):93-101. [PubMed] [Ref list
6.Hongxia Zhang and Zheng Feei Ma. Phytochemical and Pharmacological Properties of Capparis spinosa as a Medicinal Plant. Nutrients. 2018 Feb; 10(2): 116. Published online 2018 Jan 24. doi: 10.3390/nu10020116
7.Hongxia Zhang and Zheng Feei Ma. Phytochemical and Pharmacological Properties of Capparis spinosa as a Medicinal Plant. Nutrients. 2018 Feb; 10(2): 116. Published online 2018 Jan 24. doi: 10.3390/nu10020116 

8.Characterization of Aroma-Active Compounds, Phenolics, and Antioxidant Properties in Fresh and Fermented Capers (Capparis spinosa) by GC-MS-Olfactometry and LC-DAD-ESI-MS/MS. Sonmezdag AS, Kelebek H, Selli S.J Food Sci. 2019 Sep;84(9):2449-2457. 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: