Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

καφεΐνη

     kafei΄ni    
caffeine

     κάφιιν    


     Προφορά


Ερμηνεία:

Η καφεΐνη είναι μια φυσική χημική ψυχοδραστική ουσία με εξαιρετικά μεγάλη κατανάλωση, παγκοσμίως [1].

 Φυσιολογικά ανευρίσκεται στους κόκκους του καφέ, του κακάο, στο τσάϊ, ποτά τύπου κόλα, τα κάρυα κόλα [οι καρποί του τροπικού δένδρου  (cola acuminate)]  και στην γκουαράνα. H καφεΐνη προστίθεται σε διάφορα ενεργειακά ποτά, σόδες και φάρμακα.

 Μπορεί επίσης να προσληφθεί και ως συμπλήρωμα διατροφής, είτε ατόφια, είτε σε συνδυασμό με άλλες ουσίες. Ο καφές, τον οποίο καταναλίσκουν καθημερινά εκατομμύρια ενήλικα άτομα στον πλανήτη μας είναι η μεγαλύτερη πηγή πρόσληψης καφεΐνης.  Τα παιδιά και οι έφηβοι προσλαμβάνουν καφεΐνη , καταναλίσκοντας αναψυκτικά ποτά , που περιέχουν καφεΐνη [2].

 Η καφεΐνη δρα ανταγωνιζόμενη όλους τους τύπους υποδοχέων της αδενοσίνης [A1, A2A, A3 και  A2B] στους νευρώνες και τα κύτταρα της νευρογλοίας όλων των περιοχών του εγκεφάλου [3].

 Η καφεΐνη μέσω του ανταγωνισμού των υποδοχέων της αδενοσίνης  επηρεάζει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως ο ύπνος, γνωσία , μάθηση, και μνήμη και τροποποιεί τις δυσλειτουργίες και νόσους του εγκεφάλου, όπως: Νόσος του Alzheimer, νόσος του  Parkinson, νόσος του Huntington, επιληψία, Πόνος/ημικρανία, κατάθλιψη, σχιζοφρένια [3].

H καφείνη, ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται σε μεγάλες  δόσεις υ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να προκαλέσεταχυκαρδία, ταχυαρρυθμία ταχυαρρυθμία αυξάνει την πίοεση του αίματος. Το ιδεώδες είναι η καφείνη να αποφεύγεται από τα άτομα με υπέρταση  και καρδιολογικά προβλήματα.

 Η κατανάλωση μικρών(∼40mg or ∼0.5mgkg-)  έως μετρίων (∼300mg or 4mgkg-)  βελτιώνουν την εγρήγορση, επαγρύπνηση, προσοχή, χρόνο αντίδρασης. Αυτές οι ποσότητες  επηρεάζουν λιγότερο τη μνήμη  και την εκτελεστική λειτουργία υψηλότερης σειράς, όπως η κρίση και η ικανότητα λήψης αποφάσεων.  Κατανάλωση υψηλοτέρων δόσεων [200mg (∼3mgkg)]  βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις [4].



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

  1. Ferré S. An update on the mechanisms of the psychostimulant effects of caffeine. J Neurochem. 2008 May;105(4):1067-79. Epub 2007 Dec 18.
  2. Frary CDJohnson RKWang MQ. Food sources and intakes of caffeine in the diets of persons in the United States. J Am Diet Assoc. 2005 Jan;105(1):110-3.
  3. Ribeiro JASebastião AM. Caffeine and adenosine. J Alzheimers Dis. 2010;20 Suppl 1:S3-15. doi: 10.3233/JAD-2010-1379.
  4. McLellan TMCaldwell JA2, Lieberman HR. A review of caffeine's effects on cognitive, physical and occupational performance. Neurosci Biobehav Rev. 2016 Dec;71:294-312. doi: 10.1016/j.neubiorev.2016.09.001. Epub 2016 Sep 6.


Συνώνυμα:







© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: