Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  



αλλιινάση


Ερμηνεία:

Ένζυμο που καταλύει τη μετατροπή της αλλιίνης προς αλλισίνη στα φυτά του γένους της τάξης των Λειριωδών  (Allium ), όπως το σκόρδο, κρεμμύδι. Μέσα στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων του σκόρδου αιωρείται μια χημική ένωση που λέγεται αλλιίνη.

Στα κυτταρικά κενοτόπια του σκόρδου υπάρχει αποθηκευμένο το ένζυμο αλλινάση. Όταν μασηθεί ή συνθλιβεί το σκόρδο η απελευθερούμενη αλλιινάση υδρολύει την αλλιίνη και παράγεται αλλυλσουλφενικό οξύ. Σ’ ένα δεύτερο στάδιο  συμπυκνώνεται αυτό το οξύ και τελικά παράγεται η αλλισίνη,  η οποία  ευθύνεται για όλα τα οφέλη, που προκαλεί το σκόρδο στην ανθρώπινη υγεία.

Με το μαγείρεμα καταστρέφεται η αλλινάση, έστω και αν συνθλιβεί το σκόρδο και αμέσως τοποθετηθεί στο μαγειρικό σκεύος για να βράσει ή να ψηθεί το φαγητό και έτσι παράγονται ασήμαντες ποσότητες της χρήσιμης αλλισίνης (διαλλυλ θειοσουλφινικό, diallyl thiosulfinate).




Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Lev Weiner, Irina Shin, Linda J W Shimon, Talia Miron, Meir Wilchek, David Mirelman, Felix Frolow, Aharon Rabinkov
Protein Sci. 2009 January; 18(1): 196–205. Published online 2008 December 2. doi: 10.1002/pro.10
 
Jaroslava Ovesná, Katarína Mitrová, Ladislav Kučera
BMC Genet. 2015; 16: 53. Published online 2015 May 22. doi: 10.1186/s12863-015-0214-z
 
Jane E. Lancaster, Martin L. Shaw, Meeghan D. Pither Joyce, John A. McCallum, Michael T. McManus
Plant Physiol. 2000 April; 122(4): 1269–1280.


Συνώνυμα:
(Cys sulfoxide lyase, alliin lyase, C-S lyase; EC 4.4.1.4)



 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: