Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  



CYP1B1


Ερμηνεία:

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ανακαλύφθηκε  ένας νέος τύπος ενζύμου του κυτοχρώματος  P450, το CYP1B1, στα  καρκινικά κύτταρα. . Στο  ανθρώπινο σώμα, τα ένζυμα τύπου CYP1, CYP2, CYP3  του κυτοχρώματος  P450, φροντίζουν για την αποτοξίνωση του.

Στην αποτοξίνωση αυτή περιλαμβάνονται τοξικές ουσίες , όπως τα διάφορα καρκινογόνα, φυτοτοξίνες, διάφορα αντικαρκινικά φάρμακα, κλπ.

 Οι παραπάνω τοξίνες συσσωρεύονται στο ήπαρ, λεπτό έντερο, , νεφρούς και  πνεύμονες.

Διάφοροι τύποι του κυτοχρώματος  Ρ450 (τύποι CYP11, CYP17, CYP19 και CYP21) εμπλέκονται στη σύνθεση ουσιών, οι οποίες  παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στα κύτταρα και στην  κυτταρική σηματοδότηση. 

Η πρωτεΐνη CYP1B1 μπορεί να βρεθεί μόνο σε (ανθρώπινα) καρκινικά κύτταρα και  όχι στα  κύτταρα  υγιούς ιστού . Τα κύτταρα υγιούς ιστού  περιέχουν το  γονίδιο για το CYP1B1, αλλά υπό κανονικές συνθήκες αυτό το γονίδιο δεν φαίνεται να έρχεται σε έκφραση, ή  εκφράζεται μόνο σπάνια .

Η εργαστηριακή έρευνα in-vitro έδειξε ότι το CYP1B1 μπορεί να ενεργοποιήσει (προ) καρκινογόνους παράγοντες. Ωστόσο, το CYP1B1 είναι απίθανο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου, επειδή το ένζυμο δεν είναι ενεργό σε φυσιολογικά κύτταρα.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη  CYP1B1 απαντάται σε όλους τους πιθανούς τύπους ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων.

Η   υπερβολική έκφραση του ενζύμου CYP1B1 είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων των μορφών καρκίνου που συμβαίνουν στους ανθρώπους.

Η  πρωτεΐνη  CYP1B1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως διαγνωστικός δείκτης όγκου για την ανίχνευση καρκίνου πρώιμου σταδίου. Η ανακάλυψη της πρωτεΐνης CYP1B1 οδήγησε στην έρευνα (φυσικών και συνθετικών) αντικαρκινικών παραγόντων (κυτταροστατικών) που ενεργοποιούνται από το CYP1B1.

Οι παράγοντες  αυτοί δεν είναι (ή  είναι δύσκολα) τοξικοί μόνοι τους, αλλά μετατρέπονται από το ένζυμο CYP1B1 σε τοξικές ουσίες,  που οδηγούν σε απόπτωση (προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο) των καρκινικών κυττάρων.

Όμως,   αντικαρκινικά φάρμακα, που απενεργοποιούνται από το CYP1B1,  καθίστανται αναποτελεσματικά (αντοχή στον όγκο). Παραδείγματα είναι η δοκεταξέλη,  ελλειψίνη,  μιτοξαντρόνη  και η  ταμοξιφαίνης ( κυτταροστατικά), που  έχουν σοβαρές παρενέργειες , επειδή δεν είναι μόνο τοξικές για τα καρκινικά κύτταρα,  αλλά επηρεάζουν  υγιή κύτταρα και  ιστούς.

Η εύρεση ασφαλών, κατά προτίμηση φυσικών «προφαρμάκων» που ενεργοποιούνται μόνο μέσα στο καρκινικό κύτταρο  θα αποτελούσε τεράστια επιστημονική πρόοδο στην καταπολέμηση του καρκίνου .

Η πρωτεΐνη CYP1B1 έχει ανιχνευθεί σε διαφορετικούς τύπους προκαρκινικών και καρκινικών κυττάρων (καρκίνωμα,  λέμφωμα,  σάρκωμα,  νευροεπιθηλιακοί όγκοι,  όγκοι γεννητικών κυττάρων,  μεταστατικοί όγκοι),  που προέρχονται από  όγκους του εγκεφάλου, μαστού, προστάτη, όρχεων, πνεύμονα, , συνδετικού ιστού, παχέος εντέρου, οισοφάγου, λεμφαδένων, ωοθήκης, μήτρας, δέρματος,, λεπτού εντέρου, και στομάχου.

 Οι ουσίες που προσβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα μετά την ενεργοποίηση από το CYP1B1 μπορεί επίσης να έχουν ειδική αντινεοπλασματική δράση στον όγκο  

Μετά την ανακάλυψη του CYP1B1  αναπτύχτηκε  το πρώτο συνθετικό προφάρμακο (DMU-135) που μετατρέπεται από το CYP1B1 σε έναν ισχυρό αναστολέα κινάσης τυροσίνης, ο οποίος καταστρέφει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα .

Το δραστικό συστατικό στο DMU-135 είναι  μια  στιλβενική δομή. Τα στιλβένια είναι οργανικές, βιοδραστικές χημικές ενώσεις. Εκτιμάται ότι περίπου 1000 καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται στο σώμα κάθε μέρα,  αλλα  φονεύονται  ταχέως και αποτελεσματικά και δεν οδηγούν σε σχηματισμό όγκων.

Στο ερώτημα, γιατί υπάρχουν άτομα που δεν παθαίνουν καρκίνο, η απάντηση είναι  ότι, το ένζυμο CYP1B1 μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν μηχανισμό αυτοκαταστροφής σε καρκινικά κύτταρα, ο οποίος έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εξέλιξης (τα ένζυμα CYP είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα), για να απομακρύνουν επιλεκτικά τα κύτταρα που έχουν εκτροχιαστεί, αφού συνδεθεί το CYP1B1 με  κάποιο διατροφικό παράγοντα.

Αναζητήθηκαν   διατροφικά συστατικά που δρουν τοξικά κατά των καρκινικών κυττάρων και μπορούν να συνδεθούν με το  CYP1B1.

Έχει βρεθεί ότι,   η ρεσβερατρόλη, που είναι μια σαλβεστρόλη  και αφθονεί στους σπόρους και τις φλούδες του κόκκινου σταφυλιού, αλλά και στο κόκκινο κρασί, μετατρέπεται από το CYP1B1 σε πικεαταννόλη.

Η  πικεαταννόλη, που είναι  ένας  αναστολέας  τυροσινοκινάσης  [tyrosine kinase ]ο οποίος είναι θανατηφόρος για τα καρκινικά κύτταρα.  Εκτός από τα κόκκινα σταφύλια,  η ρεσβερατρόλη υπάρχει σε ποσότητες ποικίλουν, στα  φιστίκια, μούρα, δαμάσκηνα, μερικά πεύκα και φλούδα ντομάτας.

Η ρεσβερατρόλη έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντι-ιικές, νευροπροστατευτικές και χημειοπροφυλακτικές, καρκινοπροληπτικές  και αντικαρκινικές  ιδιότητες. Τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής  θεραπείας των ασθενών με καρκίνο με συμπυκνωμένο εκχύλισμα σαλβεστρόλης είναι ενθαρρυντικά. Βλέπε επίσης: σαλβεστρόλες.

Οι σαλβεστρόλες υπάρχουν στα  φρέσκα λαχανικά, φρούτα και  βότανα.  Τα φυτοφάρμακα, όπως τα μυκητοκτόνα, έχουν μειώσει δραστικά το επίπεδο των σαλβεστρολών  στα  λαχανικά και φρούτα, διότι τα φυτά δεν έχουν  πλέον ανάγκη να συνθέσουν προστατευτικές φυτοαλεξίνες (σαλβεστρόλες).

Επιπλέον τα μη βιολογικά και ψεκασμένα με φυτοφάρμακα  λαχανικά και φρούτα  περιέχουν επίσης καρκινογόνες ουσίες που οφείλονται σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων.  Από την άλλη πλευρά, τα φυτά που επιλέγονται για καλλιέργεια ή τα φυτά που προέρχονται από μεταλλαγμένους σπόρους είναι πτωχά σε σαλβεστρόλες.

Επίσης, κατά τη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων απομακρύνονται οι σαλβεστρόλες με στόχο τη βελτίωση της γεύσης, του χρώματος και της  διαύγειας των διατροφικών προϊόντων (π.χ.  χυμοί φρούτων,  ελαιόλαδο). Γενικότερα τα επεξεργασμένα  τρόφιμα περιέχουν ελάχιστες, έως καθόλου σαλβεστρόλες . Εκτιμάται ότι  η σύγχρονη  διατροφή περιέχει 80 έως 90% λιγότερες σαλβεστρόλες, από τη διατροφή παρελθόντων ετών.

Μόνο τα λαχανικά και φρούτα βιολογικής καλλιέργειας περιέχουν, σχετικά,  αρκετές ποσότητες σαλβεστρολών. Συνιστάται η κατανάλωση περισσότερων βιολογικών λαχανικών και φρούτων πλούσιων σε σαλβεστρόλες για λόγους καρκινοπροστασίας και η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και αγροτικών προϊόντων μη βιολογικής καλλιέργειας.

Εάν κανείς θέλει να προσλάβει σαλβεστρόλες συμπληρωματικά μπορεί να πάρει κάψουλες του Vinogkelin,  που περιέχουν σκόνη των σπόρων και των φλουδών  του  βιολογικού  κόκκινου Αγιωργίτικου σταφύλιού Νεμέας.

Το Vinogkelin  είναι συμπλήρωμα διατροφής πλούσιο σε σαλβεστρόλες.  Η ποσότητα των σαλβεστρολών στην κάθε κάψουλα  του Vinogkelinαντιστοιχεί στις σαλβεστρόλες των κουκουτσιών και των φλουδών που υπάρχουν σε ένα τσαμπί βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου  σταφυλιού Νεμέας, μετρίου μεγέθους.

Μπορεί κανείς να παίρνει ασφαλώς 2 κάψουλες, πρωί μεσημέρι βράδυ μετά το φαγητό για μακρά χρονικά διαστήματα, χωρίς παρενέργειες. Βεβαίως δεν μπορεί κανείς να κάνει αντικαρκινική αγωγή  τρώγοντας κόκκινα σταφύλια, διότι περιέχουν φρουκτόζη, που ως γνωστόν αποτελεί τροφή των καρκινικών κυττάρων. Επίσης δεν μπορεί να πίνει ένας καρκινοπαθής κρασί, έστω και κόκκινο, διότι το οινόπνευμα μεταβολίζεται προς ακεταλδεΰδη, που αποδεδειγμένα είναι καρκινογόνος ουσία.

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Brett L. Jennings, Joseph A. Moore, Ajeeth K. Pingili, Anne M. Estes, Xiao R. Fang, Alie Kanu, Frank J. Gonzalez, Kafait U. Malik
Am J Physiol Renal Physiol. 2015 May 1; 308(9): F981–F992. 
 
Tammy L. Palenski, Zafer Gurel, Christine M. Sorenson, Kurt D. Hankenson, Nader Sheibani
Am J Physiol Cell Physiol. 2013 Dec 1; 305(11): C1170–C1184.
 
Yeo-Jung Kwon, Hyoung-Seok Baek, Dong-Jin Ye, Sangyun Shin, Donghak Kim, Young-Jin Chun
PLoS One. 2016; 11(3): e0151598. Published online 2016 Mar 16. doi: 10.1371/journal.pone.0151598
 
Shyamala Thirunavukkarasu, Nayaab S. Khan, Chi Young Song, Hafiz U. Ghafoor, David D. Brand, Frank J. Gonzalez, Kafait U. Malik
Am J Pathol. 2016 Aug; 186(8): 2204–2219. doi: 10.1016/j.ajpath.2016.04.005
 
 


Συνώνυμα:





© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: