Η αυξημένη πρόσληψη γάλακτος μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, καθώς το γάλα είναι η κυρία διατροφική πηγή D-γαλακτόζης. Οι έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορα είδη πειραματόζωων έδειξαν ότι η χρόνια έκθεση στην D- γαλακτόζη είναι τοξική για την υγεία, ενώ οι ενέσεις D-γαλακτόζης ή η D-γαλακτόζη της διατροφής είναι ένα καθιερωμένο μοντέλο γήρανσης των πειραματοζώων.
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:
D-galactose-induced brain ageing model: A systematic review and meta-analysis on cognitive outcomes and oxidative stress indices.Sadigh-Eteghad S, Majdi A, McCann SK, Mahmoudi J, Vafaee MS, Macleod MR. PLoS One. 2017 Aug 30;12(8):e0184122.
Antioxidant and Anti-aging Activities of Silybum Marianum Protein Hydrolysate in Mice Treated with D-galactose. Zhu SY, Jiang N, Tu J, Yang J, Zhou Y. Biomed Environ Sci. 2017 Sep;30(9):623-631.
Evaluation of Acute and Chronic Effects of D-Galactose on Memory and Learning in Wistar Rats. Chogtu B, Arivazhahan A, Kunder SK, Tilak A, Sori R, Tripathy A. Clin Psychopharmacol Neurosci. 2018 May 31;16(2):153-160.