Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

χαλκός

     chalko΄s    
copper (Cu)

     κόπερ    

Ερμηνεία:

Ο χαλκός  είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τους ανθρώπους και τα ζώα. Στο σώμα ο χαλκός μετατρέπεται σε μονοσθενή  [cuprous (Cu1+)] και δισθενή μορφή χαλκού [cupric (Cu2+)] , αν και η μεγαλύτερη ποσότητα χαλκού του σώματος είναι η δισθενής μορφή [Cu2+ ). Η ικανότητα του χαλκού να δέχεται και να δίδει ηλεκτρόνια είναι σημαντική για τις αντιδράσεις οξειδοαναγωγής και τον καθαρισμό των ελευθέρων ριζών.

Αν και η θεραπεία διαφόρων νόσων με ενώσεις χαλκού αναφέρονται από τον Ιπποκράτη από το 400π.Χ. Οι ερευνητές εξακολουθούν να ανακαλύπτουν νέες πληροφορίες που αφορούν τις λειτουργίες του χαλκού στο ανθρώπινο σώμα. Ο χαλκός είναι ένα κρίσιμο λειτουργικό στοιχείο διαφόρων απαραίτητων ενζύμων, που είναι γνωστά ως χαλκοένζυμα [cuproenzymes]. 

Ο χαλκός είναι απαραίτηος συμπαράγοντας στις αντιδράσεις της οξειδοαναγωγής, που περιλαμβάνουν τις οξειδάσες που περιέχουν χαλκό.

Ένζυμα χαλκού ρυθμίζουν ποικίλες φυσιολογικές βιοχημικές οδούς, όπως η παρταγωγή ενέργειας, ο μεταβολισμός του σιδήρου, η ωρίμανση του συνδετικού ιστού και η νευρομεταβίβαση.

Η έλλειψη χαλκού μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό, δυσαπορρόφηση ή υπερααπορρόφηση του ψευδαργύρου και είναι επίκτητη ή κληρονομική.

Στα συμπτώματα της έλλειψης χαλκού ή της υπερβολικής πρόσληψης ψευδαργύρου είναι αναιμία, ανωμαλίες των οστών και του συνδετικού ιστού και νευρολογικές διαταραχές.

Η οριακή ανισορροπία του χαλκού έχει συνδεθεί με διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, οστική απομεςτάλλωση, αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής και νευροεκφυλιστικής νόσους.

Καλές πηγές χαλκού είναι το συκώτι, οστρακοειδή, καρύδια, σπόροι, πίτουρο δημητριακών, προϊόντα ολικ΄ης αλέσεως.

Η τοξικότητα από σίδηρο είναι σπάνια και συχνά συνδέεται με γενετικά ελλείματα του μεταβολισμού του χαλκού.

 

 

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.  Linder MC, Hazegh-Azam M. Copper biochemistry and molecular biology. Am J Clin Nutr. 1996;63(5):797S-811S.  (PubMed)

2.  Turnlund JR. Copper. In: Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2006:286-299.

3.  Prohaska JR. Copper. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition. 10th ed. Ames: Wiley-Blackwell; 2012:540-553.

4.  Prohaska JR. Impact of copper limitation on expression and function of multicopper oxidases (ferroxidases). Adv Nutr. 2011;2(2):89-95.  (PubMed)



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: