Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

μεθυλκοβαλαμίνη

     methilkovalami΄ni    
methylcobalamin

     μεθύλκοbάλαμιν    

Ερμηνεία:

Ο όρος βιταμίνη Β12 είναι ένας συλλογικός όρος για την περιγραφή των μορφών της βιταμίνης Β12. Υπάρχουν 4 κύριες μορφές βιταμίνης Β12:

• Κυανοκοβαλαμίνη [cyancobalamin, (Cbl)]
• υδροξυκοβαλαμίνη [hydroxovitamin B12, hydroxycobalamin],
• μεθύλκοβαλαμίνη [methylcobalamin (MeCbl)]
• αδενοσύλκοβαλαμίνη [adenosylcobalamin (AdCbl)]

Η μεθυλκοβαλαμίνη υπάρχει στο κυτταροδιάλυμα (cytosol) των κυττάρων (ενδοκυττάριο υγρό) και αλληλεπιδρά με το ένζυμο συνθάσης της μεθειονίνης [methionine synthase], η οποία είναι ένζυμο κρίσιμης σημασίας, που συμμετέχει στη σύνθεση του DNA και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στα άτομα με διαταραγμένη ικανότητα μεθυλίωσης.

Η μεθυλκοβαλαμίνη [Methylcobalamin (MeCbl)] λειτουργεί ως συνένζυμο για τη βιοσύνθεση της μεθειονίνης από την ομοκυστεΐνη, υπό την καταλυτική επίδραση  του κυτοσολικού ενζύμου της συνθάσης της μεθειονίνης [methionine synthase (MS)].

Αυτή η αντίδραση αναγεννά το τετραϋδροφολικό [tetrahydrofolate (THF)] από το  N5-μεθυλ-τετραϋδροφολικό  [N5-methyl-tetrahydrofolate (N5-CH3-THF)], το οποίο είναι απαραίτητο για την  de novo βιοσύνθεση των πυρηνικών οξέων.  

Η χρησιμοποίηση της μεθυλκοβαλαμίνης, από άτομα με έλλειψη βιταμίνης Β12, διαδόθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της εύκολης πρόσληψής της από το στόμα και της ισότιμης αποτελεσματικότητάς της με την ενέσιμη βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλαμίνη ή υδροξυκοβαλαμίνη), που χρησιμοποιείται παραδοσιακά. Η μεθυλκοβαλαμίνη κυρίως συμμετέχει μαζί με το φολικό ή φυλλικό οξυ (folate) στην αιμοποίηση και την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της νεογνικής και βρεφικής και νηπιακής ηλικίας.

Συγκρίνοντας τη μεθυλκοβαλαμίνη με τις λοιπές μορφές της βιταμίνης Β12, η μεθυλκοβαλαμίνη είναι η πλέον αποτελεσματική, όσον αφορά την απορρόφησή της από τα υποκυττάρια οργανίδια των νευρώνων. Γιαυτό η μεθυλκοβαλαμίνη μπορεί να δώσει καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα στις νευρικές διαταραχές με τη συστηματική λήψη της από το στόμα [1].

Η μεθυλκοβαλαμίνη προάγει τη λειτουργική και μορφολογική αποκατάσταση μιας περιφερικής νευρικής βλάβης μέσω της αυξορρύθμισης (upregulation) των γονιδίων που επηρεάζουν τη λειτουργία πολλαπλών νευροτροφικών παραγόντων [2]. Βλέπε επίσης: Η σχέση της ομοκυστεΐνης με τη βιταμίνη Β12©

Εξαιρετικά ευαπορρόφητος για βιοδιαθέσιμος είναι ο συνδυσμός μεθυλκοβαλαμίνης και αδενοσυλκοβαλαμίνης, υπό μορφή υπογλωσσίου διαλύματος, που κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Dr Gkelis' Safe Vitamin B12. Ο συνδυασμός αυτός δίδει τη δυνατότητα στους ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης Β12 να αποφεύγουν τις επώδυνες ενδομυικές ενέσεις που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καταστάσεων που οφείλονται σε έλλειψη βιταμίνης Β12.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Ming Zhang, Wenjuan Han, Sanjue Hu, Hui Xu. Methylcobalamin: A Potential Vitamin of Pain Killer. Neural Plast. 2013; 2013: 424651. Published online 2013 Dec 26. doi: 10.1155/2013/424651

2. Lin Gan, Minquan Qian, Keqin Shi, Gang Chen, Yanglin Gu, Wei Du, Guoxing Zhu. Restorative effect and mechanism of mecobalamin on sciatic nerve crush injury in mice. Neural Regen Res. 2014 Nov 15; 9(22): 1979–1984. doi: 10.4103/1673-5374.145379

3. The many faces of vitamin B12: catalysis by cobalamin-dependent enzymes. Banerjee R, Ragsdale SW. Annu Rev Biochem. 2003; 72():209-47. [PubMed] [Ref list]



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: