Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ρεζιστίνη

         
resistinn

         

Ερμηνεία:

Η συστηματική και περιορισμένη σε όργανα φλεγμονή έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου. Η ρεζιστίνη, που αρχικά περιγράφηκε ως κυτοκίνη που προέρχεται από λιποκύτταρα σε ποντίκια, εκφράζεται κυρίως από τα μακροφάγα στους ανθρώπους. Έχει ισχυρές προφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα αυξημένα επίπεδα της στον ορό ανιχνεύονται σε ασθενείς με καρκίνο. Αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει ανώμαλη έκφραση των υποδοχέων ρεζιστίνης σε αρκετές κακοήθειες και σχετίζεται με επιθετικά κλινικοπαθολογικά χαρακτηριστικά. Αρκετές σειρές αποδεικτικών στοιχείων καταδεικνύουν ότι η ρεζιστίνη, ενεργώντας μέσω των διαφορετικών υποδοχέων της, προάγει την ανάπτυξη του όγκου, τη μετάσταση και τη χημειοανθεκτικότητα επηρεάζοντας μια ποικιλία κυτταρικών φαινοτύπων καθώς και τροποποιώντας το μικροπεριβάλλον του όγκου. Η φυλετικά η διαφορετική έκφραση της ρεζιστίνης έχει επίσης προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον, λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες ανισότητες στην υγεία του καρκίνου [1].

H θεραπεία με ρεζιστίνη μείωσε τη φωσφορυλίωση της LKB1 και της AMPK, ενώ η προεπεξεργασία με μετφορμίνη αύξησε τη φωσφορυλίωση της LKB1 και της AMPK που μειώνεται από τη ρεζιστίνη [2]. 

Η ρεζιστίνη  προκαλεί αντίσταση στο σώμα να χάσει βάρος.Η ρεζιστίνη αποκλείει τη δραστηριότητα της ΑΜΠΚ. Η κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε φρουκτάνες οδηγει στην απελευθέρωση ινσουλίνης και ρεζιστίνης. Η ινσουλίνη και η ρεζιστίνη αποκλείουν την απελευθέρωση  ΑΜΠΚ. Αυτό επιβραδύνει το μεταβολισμό και η φρουκτόζη μεταφέρεται στο ήπαρ. Όταν εκεί αθροιστούν μεγάλες ποσότητες το ήπαρ αδυνατεί ωνα τις αποθηκεύσει και πλημμυρίζει τα λιποκύτταρα.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Resistin: An inflammatory cytokine with multi-faceted roles in cancer.

2. LKB1/AMPK pathway mediates resistin-induced cardiomyocyte hypertrophy in H9c2 embryonic rat cardiomyocytes.

3. Resistin induces insulin resistance by both AMPK-dependent and AMPK-independent mechanisms in HepG2 cells.

 

 

 


Συνώνυμα:







© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: