Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ουμπικουινόλη

     umbikuino΄li    
umbiquinole

     γιουμbίκουινολ    


     Προφορά


Ερμηνεία:

Το συνένζυμο Q10 [CoQ10] είναι γνωστό ως ουμπικουνόνη (ubiquinone). Το ένζυμο αυτό, από τη στιγμή που θα εισέλθει  στο ανθρώπινο σώμα  πρέπει να μετατραπεί στην αναχθείσα μορφή του, την ουμπικουινόλη. Όμως μετά το 45 έτος περιορίζεται η ικανότητα του σώματος να μετατρέψει το  CoQ10 από ουμπικουνόνη σε  ουμπικουινόλη. Το γεγονός αυτό συμμετέχει στους μηχανισμούς γήρανσης των ιστών του ανθρωπίνου σώματος.

Η ουμπικουινόλη είναι μια αναχθείσα μορφή του CoQ10 με δράση, ως αντιοξειδωτικού του πλάσματος, που βελτιστοποιεί την υγεία των μιτοχονδρίων. Πρόκειται για μια μορφή CoQ10, πλούσια σε ηλεκρόνια, που παράγεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα και διευκολύνει τη μετατροπή των ενεργειακών ουσιών και του οξυγόνου προς ΑΤΡ, μέσα στα κύτταρα. 

Η ουμπικουινόλη βοηθάει επίσης στην εκκαθάριση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (reactive oxygen species), που είναι επικίνδυνα υποπροϊόντα του μεταβολισμού και τα οποία μπορεί να βλάψουν τις μιτοχονδριακές κυτταρικές μεμβράνες.

Η ουμπικουινόλη βοηθάει στην πρόληψη νόσων και καταστάσεων που οφείλονται σε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, περιλαμβανομένων των καρδιοπαθειών και των ημικρανιών. Τα χαμηλά  επίπεδα CoQ10 έχουν επίσης ανιχνευτεί σε άτομα με ορισμένους καρκίνους (πνεύμονος, μαστού, παγκρέατος) και μεταστατικό μελάνωμα.

Έχει βρεθεί ότι η ουμπικουινόλη βελτιώνει τα συμπτώματα του αυτισμού [1]. 

Οι στατίνες αποκλείουνν την αναγωγάση του 3-υδροξυ-3-μεθυλογλουταρικού συνενζύμου Α (HMG CoA) και έτσι μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερόλης [2]

Οι στατίνες είναι φάρμακα που μειώνουν σημαντικά την ‘’κακή χοληστερόλη” LDL(low-densitylipoprotein) . Aυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση της συχνότητας των παθήσεων του καρδιοκυκλοφορικού, περίπου 5-10%, στους ενηλίκους. Οι στατίνες σχετίζονται και με παρενέργειες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι μυϊκοί πόνοι, κράμπες και μυϊκή αδυναμία.

Η μείωση του μιτοχονδριακού συνενζύμου Q10 ( CoQ10 ) ή της ουμπικινόνης έχει προταθεί ως ένας μηχανισμός για αυτά τα μυϊκά συμπτώματα που σχετίζονται με τη λήψη κάποιας στατίνης. Για την αντιμετώπιση και την πρόληψη αυτών των παρενεργειών  διατίθενται στο εμπόριο και καταναλώνονται διάφορες μορφές  CoQ10.

Ωστόσο, τα δεδομένα που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του CoQ10 είναι διφορούμενα, με μερικές μελέτες να δείχνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση  CoQ10 μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης και τη σοβαρότητα των μυοσκελετικών παρενεργειών των στατινών, ενώ άλλες μελέτες αναφέρουν την απουσία αποτελεσματικότητας του CoQ10 [3].   

Το συνένζυμο Q10 είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην μιτοχονδριακή αναπνοή.

Οι πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς ανεπάρκειες του συνενζύμου Q10 έχουν ως  αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός αριθμού νευρολογικών και μυοπαθητικών συνδρόμων. 

 

.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Ubiquinol improves symptoms in children with autism. Gvozdjáková A, Kucharská J, Ostatníková D, Babinská K, Nakládal D, Crane FL. Oxid Med Cell Longev. 2014;2014:798957. doi: 10.1155/2014/798957.
 
2. Richard Deichmann, MD, Carl Lavie, MD, and Samuel Andrews,  Coenzyme Q10 and Statin-Induced Mitochondrial Dysfunction. Ochsner J. 2010 Spring; 10(1): 16–21.
Stability of ubiquinol-10 (reduced form of coenzyme Q10 ) in human blood. Matsuo K, Kasai K, Hosoe K, Funahashi I. Biomed Chromatogr. 2016 Apr;30(4):500-2. doi: 10.1002/bmc.3570.
 
Effect of Ubiquinol on Serum Reproductive Hormones of Amenorrhic Patients.Thakur AS, Littaru GP, Funahashi I, Painkara US, Dange NS, Chauhan P.Indian J Clin Biochem. 2016 Jul;31(3):342-8. doi: 10.1007/s12291-015-0542-9.
 
Short-term ubiquinol supplementation reduces oxidative stress associated with strenuous exercise in healthy adults: A randomized trial. Sarmiento A, Diaz-Castro J, Pulido-Moran M, Moreno-Fernandez J, Kajarabille N, Chirosa I, Guisado IM, Javier Chirosa L, Guisado R, Ochoa JJ.Biofactors. 2016 Nov 12;42(6):612-622. doi: 10.1002/biof.1297. 
 


Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: