Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

προκλητή συνθάση νιτρικού οξειδίου (iNOS)

         
Inducible nitric oxide synthase (iNOS)

         

Ερμηνεία:

Η προκλητή συνθάση νιτρικού οξειδίου είναι ένα από τρία ένζυμα, κλειδί, στη δημιουργία του νιτρικού οξειδίου από το αμινοξύ L-αργινίνη. Το προερχόμενο από τη δράση του iNOS, νιτρικό οξείδιο [iNOS-derived NO] παίζει σημαντικό ρόλο σε φυσιολογικές (ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, επούλωση τραυμάτων, μηχανισμοί άμυνας του ξενιστή) και παθοφυσιολογικές καταστάσεις.

Η  iNOS είναι μια ισομορφή συνθάσης, που συνηθέστατα σχετίζεται με κακοήθη νόσο. Παρόλα αυτά, ο ρόλος της  iNOS κατά την ανάπτυξη ενός όγκου  είναι πολύ πολύπλοκη και ατελώς κατανοητή. Έχουν περιγραφεί  τόσο προαγωγικά, όσο και αποτρεπτικά αποτελέσματα, που πιθανόν να εξαρτώνται  από την τοπική συγκέντρωση της  iNOS μέσα στο μικροπεριβάλλον του όγκου. Ιδιαιτέρως, τροποποιούνται από την  iNOS κρίσιμα αποτελέσματα.

Από την άλλη πλευρά, το ΝΟ που προέρχεται από τα μακροφάγα έχει κυτταροτοξική/κυτταροστατική δράση επί των καρκινικών κυττάρων. Γιαυτό, η θεραπευτική παρέμβαση στη δραστηριότητα της  iNOS θεωρείται ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα σε όγκους με μεταστατική δραστηριότητα, τους μηχανισμούς άμυνας του ξενιστή και τα επίπεδα διαφοροποίησης, που φαίνεται ότι σχετίζονται με την έκφραση της  iNOS. Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Lechner M1, Lirk PRieder J. Inducible nitric oxide synthase (iNOS) in tumor biology: the two sides of the same coin. Semin Cancer Biol. 2005 Aug;15(4):277-89.Συνώνυμα:© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: