Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ελαιοευρωπαΐνη

     eleoevropai΄ni    
oleuropein

     oλούροπιιν    


     Προφορά


Ερμηνεία:

 H ελαιοευρωπαΐνη είναι μια πολυφαινολική χημική ένωση που υπάρχει σε αφθονία στα φύλλα, στον καρπό, στη φλούδα και τον πυρήνα του καρπού της ελιάς και η οποία προσδίδει την πικρή γεύση στον καρπό της ελιάς.

Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης της ελιάς η ελαιοευρωπαΐνη υφίσταται υδρόλυση, που οδηγεί σε διάφορα προϊόντα , περιλαμβανομένης της υδροξυτυροσόλης. Η περιεκτικότητα των βρώσιμων ελαιών σε  ελαιοευρωπεΐνη εξαρτάται από την ποικιλία του ελαιοδένδρου και τον τρόπο παρασκευής τους.

Η περιεκτικότητα του παρθένου ελαιολάδου σε ελαιοευρωπαΐνη εξαρτάται από το είδος του δένδρου της ελιάς, το στάδιο ωρίμανσης του ελαιοκάρπου, τον τρόπο και την τεχνική παρασκευής του ελαιολάδου.

Η ελαιοευρωπαΐνη απομονώθηκε το 1959 και καθορίστηκε ο χημικός τύπος της. Ανήκει στα ιριδοειδή. Τα ευεργετικά στην υγεία αποτελέσματα του ελαιολάδου οφείλονται στις πολυφαινόλες που περιέχει και οι οποίες ασκούν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, αντιμικροβιακή, αντιική, αντιαθηρωματική, υπογλυκαιμική, ηπατο-, καρδιο-, και νευροπροστατευτική δράση. Η ελαιοευρωπαΐνη κυκλοφορεί στο εμπόριο ως συμπλήρωμα διατροφής, υπό μορφή καψουλών



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

2. Visioli F., Galli C. Biological properties of olive oil phytochemicals. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2002;42:209–221. doi: 10.1080/10408690290825529. [PubMed] [Cross Ref]
3. Cicerale S., Conlan X.A., Sinclair A.J., Keast R.S. Chemistry and health of olive oil phenolics. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2009;49:218–236. doi: 10.1080/10408390701856223. [PubMed] [Cross Ref]
4. Cicerale S., Lucas L., Keast R. Biological activities of phenolic compounds present in virgin olive oil. Int. J. Mol. Sci. 2010;11:458–479. doi: 10.3390/ijms11020458. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
5. Vissers M.N., Zock P.L., Roodenburg A.J., Leenen R., Katan M.B. Olive oil phenols are absorbed in humans.J. Nutr. 2002;132:409–417. [PubMed]
6. Shasha B., Leibowitz J. On the oleuropein, the bitter principle of olives. J. Org. Chem. 1961;26:1948–1954. doi: 10.1021/jo01065a063. [Cross Ref]
7. Charoenprasert S., Mitchell A. Factors influencing phenolic compounds in table olives (Olea europaeaJ. Agric. Food Chem. 2012;60:7081–7095. [PubMed]
8. Goldsmith C.D., Stathopoulos C.E., Golding J.B., Roach P.D. Fate of the phenolic compounds during olive oil production with the traditional press method. Int. Food Res. J. 2014;21:101–109.
9. Shasha B., Leibowitz J. Oleuropeic acid: A new compound from Olea europaeaNature. 1959;184:2019–2020. doi: 10.1038/1842019b0. [PubMed] [Cross Ref]


Συνώνυμα:
ελευρωπαΐνη, ελαιοευρωπαΐνη, ολευρωπαΐνη, ολευρωπεΐνη





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Συμπληρωματική ιατρική: