Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

αφαιρετική σκέψη

         
abstract thinking

         

Ερμηνεία:

Σκέψη πραγμάτων και καταστάσεων  που οι άνθρωποι δεν βιώνουν  απευθείας μέσω των παραδοσιακών τους αισθήσεων.

 Η αφηρημένη σκέψη, γνωστή και ως αφηρημένη συλλογιστική, περιλαμβάνει την ικανότητα κατανόησης και σκέψης περίπλοκων εννοιών που, ενώ είναι πραγματικές, δεν συνδέονται με συγκεκριμένες εμπειρίες, αντικείμενα, ανθρώπους ή καταστάσεις.

Η αφηρημένη σκέψη θεωρείται ένας τύπος σκέψης ανώτερης τάξης, συνήθως για ιδέες και αρχές που είναι συχνά συμβολικές ή υποθετικές. Αυτός ο τύπος σκέψης είναι πιο περίπλοκος από τον τύπο σκέψης που επικεντρώνεται στην απομνημόνευση και την ανάκληση πληροφοριών και γεγονότων.Παραδείγματα αφηρημένης σκέψης είναι οι έννοιες και ιδέες, όπως: Χιούμορ, Φαντασία, Φιλία, Ελευθερία, Ζήλια, Επιτυχία, Αγάπη, Ανάπτυξη, Ευτυχία, Ελπίδα, Σοφία.

Ο ραχιοπλευρικός προμετωπιαίος φλοιός [dorsolateral prefrontal cortex (RPFC)]  έχει αυξηθεί σε μέγεθος και έχει αλλάξει ως προς την κυτταρική του οργάνωση κατά την εξέλιξη των πρωτευόντων. 

Παράλληλα, προέκυψε η ικανότητα αποσύνδεσης από το άμεσο περιβάλλον, να επεξεργάζεται αφηρημένες σκέψεις και να λύνει προβλήματα και να κατανοεί τις σκέψεις και τις προθέσεις άλλων ατόμων. Ο ραχιοπλευρικός προμετωπιαίος φλοιός (RLPFC) πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ενσωμάτωσης αφηρημένων, συχνά αυτοδημιουργούμενων, σκέψεων. 

Οι σκέψεις μπορεί να είναι χρονικά αφηρημένες και να σχετίζονται με μακροπρόθεσμους στόχους, παρελθόντα ή μελλοντικά γεγονότα, ή σχεσιακά αφηρημένες και να επικεντρώνονται στις σχέσεις μεταξύ των αναπαραστάσεων και όχι σε απλά χαρακτηριστικά ερεθίσματος. 

Οι μελέτες συμπεριφοράς έχουν παράσχει στοιχεία για παρατεταμένη ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών που σχετίζονται με τον RLPFC, ειδικότερα ο λογικός και σχεσιακός συλλογισμός, αλλά και η επεισοδιακή ανάκτηση μνήμης και η προοπτική μνήμη. 

Οι μελέτες λειτουργικής και δομικής νευροαπεικόνισης παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη για μια παρατεταμένη ανάπτυξη του RLPFC κατά την εφηβεία, με κάποιες ενδείξεις αυξημένης εξειδίκευσης της ενεργοποίησης RLPFC για σχεσιακή ολοκλήρωση και πτυχές της ανάκτησης επεισοδιακής μνήμης. 

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Abstract thinking facilitates aggregation of information. Hadar B, Glickman M, Trope Y, Liberman N, Usher M.J Exp Psychol Gen. 2022 Jul;151(7):1733-1743.

Development of abstract thinking during childhood and adolescence: the role of rostrolateral prefrontal cortex.Dumontheil I.Dev Cogn Neurosci. 2014 Oct;10:57-76.

The relative effects of abstract versus concrete thinking on decision-making in depression.Dey S, Newell BR, Moulds ML.Behav Res Ther. 2018 Nov;110:11-21Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ψυχολογία: