Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

μνησικακία

     mnisikaki΄a    
grudge

     γκρατζ    


     Προφορά


Ερμηνεία:

Η μνήμη του κακού, που κάποιος μού έχει κάνει. Η διατήρηση στη μνήμη και η συχνή ενθύμιση του κακού που κάποιος μας έχει κάνει  ή νομίζουμε ότι μας έχει κάνει.

Η άρνηση της συγχώρεσης.

Η μνησικακία γεννάει μίσος και καταστροφικά συναισθήματα. Το μνησικακο άτομο είναι παγιδευμένο στη δυσάρεστη εμπειρία ή συναισθηματική ή φυσική κακοποίηση, που υπέστη από κάποιον ή κάποιους. στο παρελθόν, από την  οποία αδυνατεί να αποσπαστεί και να ησυχάσει. Tο άτομο που έχει αδικηθεί από κάποιον, που του προκάλεσε επώδυνα συναισθήματα, μπορεί να αντιδράσει με θυμό, εχθρότητα και με επιθυμία εκδίκησης. 

Το μνησίκακο άτομο διαιωνίζει τη βίωση των αρνητικών ή και των κακόβουλων σκέψεών του. Οι σκέψεις αυτές γεννούν συναισθήματα επιθυμίας, πρόκλησης κακού προς τον θύτη και  επινόησης τρόπων εκδίκησης.

Το θύμα βρίσκεται μονίμως θυμωμένο σκεπτόμενο τον θύτη και πλημμυρίζει από οργή  και πικρία για την αδικία ή την κακοποίηση, που υπέστη. Ο μνησίκακος άνθρωπος που αισθάνεται θυματοποιημένος ζει με διαταραγμένη την ψυχική του ισορροπία και ποτέ δεν γαληνευει το πνεύμα του. Είναι αιχμάλωτος γεγονότων που συνέβησαν στο παρελθόν, που δεν θέλει ή δεν μπορεί να ξεχάσει.

Ζει κάνοντας ατελέσφορες και μάταιες αρνητικές σκέψεις εκδίκησης. Μια μνησικακία που συντηρείται μακροχρόνια δημιουργεί έντονο άγχος, φόβο, φοβίες, θλίψη, συμπτωματολογία κατάθλιψης και ψυχοσωματικές διαταραχές. H μνησικακία, εφόσον δεν μπορεί να ξεπεραστεί με αυτοθεραπεία πρέπει να αντιμετωπίζεται ψυχοθεραπευτικά. Τα μνησίκακα άτομα ηρεμούν, αν ασκηθούν στο να συγχωρούν.Όταν συγχωρεί κανείς, αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάει, αλλά απαλλάσσεται απ΄αυτόν που τον αδίκησε.

Η συγχώρεση αντιπροσωπεύει μια θετική, "υγιή" στρατηγική για το άτομο, προκειμένου να ξεπεράσει μια κατάσταση, η οποία διαφορετικά θα ήταν μια μεγάλη πηγή στρες, από ψυχολογικής και νευροβιολογικής πλευράς.

 

 



Ετυμολογία:

μνησιακακέω (μνήμη + κακόν) (Ηρόδοτος, Δημοσθένης, Αριστοφάνης, Θουκυδίδης, Ξενοφών) ενθυμούμαι το κακό που μου έχουν κάνει < μνησίκακος (Αριστοτέλης) < μνησικακία

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Grudge and the hysteric. Masud M, Khan R.Int J Psychoanal Psychother. 1975;4:349-57.

Nudge or Grudge? Choice Architecture and Parental Decision-Making. Blumenthal-Barby J, Opel DJ. Hastings Cent Rep. 2018 Mar;48(2):33-39. doi: 10.1002/hast.837

Eran Mick,  Adi Stern, and  Rotem Sorek4 . Holding a grudge Persisting anti-phage CRISPR immunity in multiple human gut microbiomes  RNA Biol. 2013 May 1; 10(5): 900–906. Published online 2013 Feb 25. doi:  10.4161/rna.23929

Emiliano Ricciardi, Giuseppina Rota, Lorenzo Sani, Claudio Gentili, Anna Gaglianese, Mario Guazzelli, and Pietro Pietrini. How the brain heals emotional wounds: the functional neuroanatomy of forgiveness. Front Hum Neurosci. 2013; 7: 839. Published online 2013 Dec 9. doi:  10.3389/fnhum.2013.00839



Συνώνυμα:
resentment





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ψυχολογία: