Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

νασουνίνη

     nasuni΄ni    
nasunin

     νάσουνιν    

Ερμηνεία:

Η  νασουνίνη  delphinidin-3-(p-coumaroylrutinoside)-5-glucoside] είναι παραγωγό της δελφινιδίνης. Είναι μία ανθοκυανίνη πού αποτελείται από  αλκυλιωμένες ανθοκυανίνες, οι οποίες ανευρίσκονται στο φλοιό της μελιτζάνας. Συνίσταται από δύο ισομερή,  την cis νασουνίνη και την trance νασουνίνη.

Όταν χορηγούνται από το στόμα οι νασουνίνες απορροφώνται γρήγορα  με την ακετυλιωμένη μορφή τους και τα μέγιστα επίπεδα τους στο αίμα φτάνουν μέσα σε 15 λεπτά.

H νασουνίνη με την αντιοξειδωτική και την αντιαγγειογενετική δράση της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη νόσων που σχετίζονται με την αγγειογένεση.

 

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Nasunin inhibits the lipopolysaccharide-induced pro-inflammatory mediator production in RAW264 mouse macrophages by suppressing ROS-mediated activation of PI3 K/Akt/NF-κB and p38 signaling pathways. Komatsu W, Itoh K, Akutsu S, Kishi H, Ohhira S. Biosci Biotechnol Biochem. 2017 Oct;81(10):1956-1966

Gastrointestinal uptake of nasunin, acylated anthocyanin in eggplant. Ichiyanagi T, Terahara N, Rahman MM, Konishi T.J Agric Food Chem. 2006 Jul 26;54(15):5306-12.

Nasunin from eggplant consists of cis-trans isomers of delphinidin 3-[4-(p-coumaroyl)-L-rhamnosyl (1-->6)glucopyranoside]-5-glucopyranoside. Ichiyanagi T, Kashiwada Y, Shida Y, Ikeshiro Y, Kaneyuki T, Konishi T. J Agric Food Chem. 2005 Nov 30;53(24):9472-7.

Antiangiogenic activity of nasunin, an antioxidant anthocyanin, in eggplant peels. Matsubara K, Kaneyuki T, Miyake T, Mori M. J Agric Food Chem. 2005 Aug 10;53(16):6272-5.

 



Συνώνυμα:
delphinidin-3-(p-coumaroylrutinoside)-5-glucoside







© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Εναλλακτική Ιατρική: