Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

psychobiotics

         
ψυχοβιωτική

         

Ερμηνεία:

Ψυχοβιωτική είναι η θεραπεία ψυχολογικών συμπτωμάτων με την κατανάλωση από το στόμα ορισμένων ειδών βακτηρίων σε ορισμένες ποσότητες.

Ως  ψυχοβιοτικά είχαν προηγουμένως οριστεί τα ζωντανά βακτήρια (προβιοτικά) τα οποία, όταν καταπίνονται, παρέχουν οφέλη για την ψυχική υγεία μέσω αλληλεπιδράσεων με κοινά βακτήρια του εντέρου. Ό ορισμός έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει και τα  πρεβιοτικά, τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου. 

Ορισμένα είδη βακτηρίων ελαττώνονται σημαντικά στα θηλαστικά ζώα, που επιδεικνύουν διαταραχές του θυμικού. Η χορήγηση των ίδιων βακτηρίων από το στόμα αποκαθιστά τα φυσιολογικά επίπεδα παραγώγων των λιπιδίων.

Με αυτόν τον τρόπο ανακουφίζονται οι συμπεριφορές, που μοιάζουν με κατάθλιψη.

 Αυτά τα βακτήρια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Αυτή η θεραπεία είναι γνωστή ως ψυχοβιωτική και δείχνει το ρόλο που παίζουν τα μικροβιωτά του εντέρου στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.

Αν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας, μερικά λιπίδια που είναι ζωτικά για την εγκεφαλική λειτουργία εξαφανίζονται και ενθαρρύνεται η ανάδυση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Psychobiotics and the Manipulation of Bacteria-Gut-Brain Signals.Sarkar A, Lehto SM, Harty S, Dinan TG, Cryan JF, Burnet PWJ.Trends Neurosci. 2016 Nov;39(11):763-781.

Psychobiotics in mental health, neurodegenerative and neurodevelopmental disorders.Cheng LH, Liu YW, Wu CC, Wang S, Tsai YC.J Food Drug Anal. 2019 Jul;27(3):632-648.

Psychobiotics: a novel class of psychotropic.Dinan TG, Stanton C, Cryan JF.Biol Psychiatry. 2013 Nov 15;74(10):720-6.Συνώνυμα:© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ψυχιατρική: