Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

νομοφοβία

         
nomophobia

         

Ερμηνεία:

Φοβία που αναπτύσσεται από την απώλεια ή τη στέρηση του κινητού τηλεφώνου.

Η νομοφοβία είναι ένας όρος που επινοήθηκε τα τελευταία χρόνια για να περιγράψει τον φόβο κάποιου να μείνει χωρίς το τηλέφωνό του και να είναι εκτός επαφής με κινητό τηλέφωνο. Αν και μπορεί να φαίνεται ανόητο, έξι στους 10 ανθρώπους «δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν» χωρίς τα τηλέφωνά τους για περισσότερο από μια μέρα.

Η «φοβία χωρίς κινητά» είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς επειδή τα smartphone έχουν γίνει πλέον η ψηφιακή κουβέρτα ασφάλειας για κάθε σύγχρονο πολίτη. 

Η πιο νομοφοβική ηλικιακή ομάδα είναι η ηλικιακή ομάδα 18 έως 24 ετών, με 77 να νιώθουν άβολα λίγα λεπτά μετά τον χωρισμό τους από τα τηλέφωνά τους.

Μερικά συμπτώματα της νομοφοβίας περιλαμβάνουν αίσθημα άγχους χωρίς το τηλέφωνό τους, σύνδρομο φανταστικής δόνησης όπου ακούνε ανύπαρκτο κουδούνισμα, καταναγκαστικό έλεγχο για μηνύματα, ενημερώσεις και διάρκεια ζωής της μπαταρίας, έχοντας πάντα φορτιστή, αισθάνονται τον φόβο να χάσουν τηλέφωνό τους και πιστεύουν ότι οι άλλοι έχουν καλύτερη ώρα.

Αυτό οδηγεί σε άλλους να αγχώνονται όταν οι μπαταρίες του τηλεφώνου τους πέφτουν έως και 50 τοις εκατό, φοβούμενοι ότι θα τους χάσει κάτι. Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους σε ακατάλληλα μέρη όπως η τουαλέτα ή ακόμα και στην εκκλησία, ενώ άλλοι αποφεύγουν μέρη που δεν μπορούν ή δεν τους επιτρέπεται να τα χρησιμοποιήσουν. 



Ετυμολογία:

no + mo- (mobile) + phobia

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

NOMOPHOBIA: NO MObile PHone PhoBIA. Bhattacharya S, Bashar MA, Srivastava A, Singh A.J Family Med Prim Care. 2019 Apr;8(4):1297-1300.

The Emerging Phenomenon of Nomophobia in Young Adults: A Systematic Review Study.Notara V, Vagka E, Gnardellis C, Lagiou A.Addict Health. 2021 Apr;13(2):120-136.

Nomophobia: Is the Fear of Being without a Smartphone Associated with Problematic Use?Kaviani F, Robards B, Young KL, Koppel S.Int J Environ Res Public Health. 2020 Aug 19;17(17):6024.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ψυχιατρική: