μαντζιφερίνη
mangiferin
Ερμηνεία:
Πολυφαινόλη που αφθονεί στο φρούτο μάνγκο. Η μαντζιφερίνη είναι μια φυσική C-γλυκοσυλξαντόνη που έχει ουσιαστική δυνατότητα για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών χάρη στις πολυάριθμες βιολογικές της δραστηριότητες.
Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μαντζιφερίνη έχει αντιοξειδωτικές, αντι-λοιμώξεις, αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, καρδιαγγειακές, νευροπροστατευτικές ιδιότητες και επίσης αυξάνει το ανοσοποιητικό.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην έχει τοξικότητα. Ωστόσο, η μαντζιφερίνη δεν εφαρμόζεται επί του παρόντος σε ασθενείς, επειδή η βιοδιαθεσιμότητά της από το στόμα, καθώς και η απορρόφησή της στον οργανισμό είναι πολύ χαμηλή. Για τη βελτίωση της διαλυτότητας, την ενίσχυση της βιολογικής δράσης και της βιοδιαθεσιμότητας, έχουν αναπτυχθεί ολοκληρωμένα πολυμερή συστήματα μαντζιφερίνης.

Ετυμολογία:
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:
Mangiferin as New Potential Anti-Cancer Agent and Mangiferin-Integrated Polymer Systems-A Novel Research Direction. Morozkina SN, Nhung Vu TH, Generalova YE, Snetkov PP, Uspenskaya MV.Biomolecules. 2021 Jan 9;11(1):79.
Protective effects of mangiferin on cerebral ischemia-reperfusion injury and its mechanisms. Yang Z, Weian C, Susu H, Hanmin W.Eur J Pharmacol. 2016 Jan 15;771:145-51.
Mangiferin offers protection against deleterious effects of pharmaceuticals, heavy metals, and environmental chemicals. Naraki K, Rezaee R, Mashayekhi-Sardoo H, Hayes AW, Karimi G.Phytother Res. 2021 Feb;35(2):810-822. doi:
Συνώνυμα:
Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »
© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φυτοφαρμακολογία:
|