Το λυκοπένιο είναι ένα φυτοχημικό που ανήκει σε μια ομάδα χρωστικών που είναι γνωστά ως καροτενοειδή. Είναι κόκκινο, λιπόφιλο και φυσικά απαντώμενο σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Οι ντομάτες και προϊόντα με βάση την τομάτα περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιοδιαθέσιμου λυκοπενίου. Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση λυκοπενίου με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζονται από in vitro και in vivo πειράματα που δείχνουν ότι το λυκοπένιο όχι μόνο ενισχύει την αντιοξειδωτική απόκριση των κυττάρων του προστάτη αλλά είναι ακόμη ικανό να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό, να προκαλεί απόπτωση και να μειώσει την μεταστατική ικανότητα των καρκινικών κυττάρων του προστάτη [1].
‘Εχει βρεθεί ότι η αύξηση της πρόσληψης λυκοπενίου μεταβάλλει τη μεταβολομική του ορού, δηλαδή της πλήρους σειράς των μεταβολιτών που απαντώνται σε κάποιο βιολογικό δείγμα, στους άνδρες που διατρέχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη. Το λυκοπένιο μειώνει τα επίπεδα πυροσταφυλικού οξέος, τα οποία δείχνει η ανάλυση της Μεντελικής τυχαιοποίησης, που μπορεί να σχετίζεται αιτιωδώς με τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη [2, 3].