Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

σμύρνα

     σμέρνα    
myrrh (smurna)

     μέερ (σμέρνα)    

Ερμηνεία:

Η σμύρνα είναι μια κομμεορητίνη που λαμβάνεται από το Βαλσαμόδενδρο της τάξης των Αμυριδωδών. Το Βαλσαμόδενδρο είναι δένδρο της Αφρικής και της Ασίας, που παρέχει βαλσαμώδεις ρητίνες.

Η Σμύρνα ή  Βαλσαμόδενδρο ή Μύρρα  είναι δένδρο της Αραβίας και των παραλίων της Ερυθράς θαλάσσης, στο οποίο όταν γίνονται εντομές στο φλοιό του κορμού του παρέχει την σμύρνα ή μύρρα ή βδέλιο, που είναι μια ευώδης ρητίνη.

Η ρητίνη αυτή χρησιμοποιείται στις θυμιάσεις και για την παρασκευή μυρεψικού αιθερίου ελαίου, που παράγεται με απόσταξη.

Το εκχύλισμα της σμύρνας χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως ταριχευτική ουσία, εξ  αιτίας της ισχυρής οσμής της  και των φυσικών αντισηπτικών ιδιοτήτων της. Έχει επιβεβαιωθεί η αντιφλεγμονώδης ιδιότητα της σμύρνας και η αντικαρκινική δράση της κατά φαρμακανθεκτικών καρκίνων, in vitro.



Ετυμολογία:

σμύρνα, σμύρνης, ἡ, Εβραϊκά מֹר, מור

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Myrrh and artesunate modulate some Th1 and Th2 cytokines secretion in Schistosoma mansoni infected mice. Elbakry KA, Abdelaziz MM. Cent Eur J Immunol. 2016;41(2):138-42. doi: 10.5114/ceji.2016.6098

Myrrh exerts barrier-stabilising and -protective effects in HT-29/B6 and Caco-2 intestinal epithelial cells. Rosenthal R, Luettig J, Hering NA, Krug SM, Albrecht U, Fromm M, Schulzke JD. Int J Colorectal Dis. 2016 Dec 15. doi: 10.1007/s00384-016-2736-x.

[Antiproliferative effect of cycloartane-type triterpenoid from myrrh against human prostate cancercells]. Li GH, Zhong QQ, Shen T. Zhong Yao Cai. 2013 Oct;36(10):1640-3. 



Συνώνυμα:
Βαλσαμόδενδρο ή Μύρρα





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φυτοφαρμακολογία: