άνοια με σωμάτια του Lewy
dementia with Lewy bodies
Ερμηνεία:
Η άνοια με σωμάτια του Lewy (DLB) προκαλείται από τη συσσώρευση πρωτεϊνικών αποθέσεων στα νευρικά κύτταρα των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη σκέψη, τη μνήμη και την κίνηση.
Η άνοια με σώματα τουLewy (DLB) χαρακτηρίζεται από την τοξική συσσώρευση πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης μέσα στα νευρικά κύτταρα των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη σκέψη, τη μνήμη και την κίνηση.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα νευροεκφυλισμό που κλινικά συνοδεύεται από συμπεριφορικές και ψυχολογικές αλλαγές. Η DLB έχει κοινά χαρακτηριστικά με τη νόσο του Πάρκινσον (PD) και την άνοια της νόσου του Πάρκινσον (PDD), αλλά επικαλύπτεται επίσης νευροχημικά και παθολογικά με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι συμπτωματικές θεραπείες για την LBD διαφέρουν ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ενώ απαιτούνται προσεγγίσεις τροποποίησης της νόσου και της θεραπείας της[1].
Η ασθένεια προκαλεί συμπτώματα που περιλαμβάνουν οπτικές παραισθήσεις, επιβράδυνση της κίνησης και μυϊκή δυσκαμψία. Είναι μια προοδευτική ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Το μέσο προσδόκιμο ζωής κυμαίνεται μεταξύ 2-20 ετών, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν για 5-8 χρόνια μετά τη διάγνωση .
Η άνοια με σωμάτια του Lewy είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική ασθένεια που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί άνοια, μετά τη νόσο του Alzheimer (AD). Πιστεύεται ότι η νόσος είναι πολύ υποδιαγνωσμένη, καθώς υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ του αριθμού των περιπτώσεων που διαγνώστηκαν κλινικά και εκείνων που διαγνώστηκαν μέσω νευροπαθολογίας κατά τη στιγμή της νεκροψίας νεκροτομής. Εντυπωσιακά, πολλές από τις φαρμακολογικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία συμπεριφορικών και γνωστικών συμπτωμάτων σε άλλες μορφές άνοιας επιδεινώνουν τα συμπτώματα της άνοιας με σωμάτια του Lewy. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να διαγνωστεί με ακρίβεια η DLB, καθώς αυτοί οι ασθενείς απαιτούν μια συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση[2].
Η θεραπεία της DLB με τα διάφορα συμπτώματά της είναι δύσκολη και συχνά μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς για τον ασθενή μόνο σε στενή συνεργασία με έναν ειδικό[3].
Ετυμολογία:
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:
1.Dementia with Lewy bodies: emerging drug targets and therapeutics. Pope ED, Cordes L, Shi J, Mari Z, Decourt B, Sabbagh MN.Expert Opin Investig Drugs. 2021 Jun;30(6):603-609.
2.[Dementia with Lewy bodies]. Riepe MW. Fortschr Neurol Psychiatr. 2020 May;88(5):337-348.
3.[Dementia with Lewy bodies: old and new knowledge-Part 2: treatment].Dodel R, Berg D, Duning T, Kalbe E, Meyer PT, Ramirez A, Storch A, Aarsland D, Jessen F.Nervenarzt. 2024 Apr;95(4):362-367.
Συνώνυμα:
Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »
© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Άλλες λέξεις στην κατηγορία Νευρολογία:
|