Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

κλώνος

         
clonus

         

Ερμηνεία:

1.Κλώνος είναι μια ομάδα πανομοιότυπων μορίων, κυττάρων ή οργανισμών. Ο όρος κλωνοποίηση αναφέρεται στην κατασκευή κατά προτίμηση μεγάλου αριθμούυ πανομοιότυπων μορίων, κυττάρων ή οργανισμών.

2.Κλώνος είναι οι ακούσιες και ρυθμικές μυικές συσπάσεις που προκαλούνται από κάποια μόνιμη βλάβη σε κατιόντες κινητικούς νευρώνες.

Ο κλώνος μπορεί να βρεθεί στο σφυρό, , την επιγονατίδα, τους τρικέφαλους ιγνυακούς, τον καρπό, την κάτω γνάθο, , τους δικέφαλους βραχίονιους μύες.  Γενικά, ο κλώνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε μυ με συχνότητα 5-8 Hz και η μέση περίοδος ταλαντώσεων του κλώνου του σφυρού περίπου 160-200 ms. Η πελματιαία κάμψη (PF) περιλαμβάνει το 45% της περιόδου, ενώ η ραχιαία κάμψη το 55% της περιόδου. Ο πρώτος ρυθμός είναι πάντα μεγαλύτερος, με τον χρόνο να μειώνεται σε συνεχείς ρυθμούς και να γίνεται σταθερός στην 4η ή 5η περίοδο. Ο ακριβής μηχανισμός του κλώνου παραμένει ασαφής. Δύο διαφορετικές υποθέσεις έχουν διατυπωθεί σχετικά με την ανάπτυξη του κλώνου. Η πιο ευρέως αποδεκτή εξήγηση είναι ότι τα υπερδραστικά αντανακλαστικά διάτασης στον κλώνο προκαλούνται από αυτοδιέγερση. Μια άλλη εναλλακτική εξήγηση για τον κλώνο είναι η κεντρική δραστηριότητα γεννήτριας που προκύπτει ως συνέπεια των κατάλληλων περιφερειακών γεγονότων και παράγει ρυθμική διέγερση των κάτω κινητικών νευρώνων. Η διάρκεια της έκρηξης του κλώνου βρέθηκε μεγαλύτερη από τη διάρκεια του αντανακλαστικού μέσης καθυστέρησης του υποκνημίδιου μυός. 

Υπάρχει μια ομοιότητα στη φύση τους, αν και η ταχύτητα και η αιτία του τεντώματος των τρικεφάλων μυών της γαστροκνημίας διαφέρουν  από τη διάρκεια του αντανακλαστικού μέσης καθυστέρησης του υποκνημίδιου μυός και στον κλώνο.  

Υπάρχει αρκετό χρονικό διάστημα για τους προσαγωγούς της ομάδας ΙΙ και άλλους μηχανισμούς της σπονδυλικής στήλης να συμμετάσχουν στον κλώνο μαζί με τους προσαγωγούς.  Ο κλώνος μπορεί να θεραπευτεί χρησιμοποιώντας μπακλωφαίνη, εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων, με ενέσεις φαινόλης ή μπότοξ.

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Clonus: definition, mechanism, treatment.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Νευρολογία: