Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

μυρωδιά βροχής

     miroδia΄vrochi΄s    
smell of rain

     σμελ οφ ρέϊν    

Ερμηνεία:

Το άρωμα της βροχής, που περιγράφεται και με τον όρο πετριχώρη (petrichor) δημιουργείται από τη δράση ορισμένων φυσικών παραγόντων, ήτοι: Φυσικά λίπη και έλαια, που εκκρίνονται από τα φυτά, χημικές ουσίες, που παράγονται από βακτηρίδια του εδάφους και τη διάσπαση χημικών ενώσεων της ατμόσφαιρας, που παράγει όζον

Οι ακτινομύκητες είναι μια ομάδα βακτηρίων που αναπτύσσονται στο έδαφος της γης, εκκρίνουν γαιοσμίνη, η οποία έχει ένα γαιώδες άρωμα, όταν τα βακτήρια παράγουν σπόρους. H γνωστή, χαρακτηριστική οσμή και γεύση των παντζαριών οφείλεται στη γαιοσμίνη.

Η βροχή αποσπά τη γαιοσμίνη από το χώμα και την απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα. Η ανθρώπινη όσφρηση μπορεί να την αντιληφθεί ακόμη και στην αναλογία των 5 μερών της σε 1 τρισεκατομμύρια μέρη. Η πσότητα αυτή αντιστοιχεί στο ένα κουταλάκι του γλυκού γαιοσμίνης σε νερό 200 πισίνων Ολυμπιακών διαστάσεων.

 Τα φυτά, κατά τη διάρκεια των περιόδων ξηρασίας εκκρίνουν έλαια, τα οποία συσσωρεύονται στους βράχους και στο έδαφος. Η βροχή τα μετατρέπει σε μικρότερες πτητικές χημικές ενώσεις, όπως αυτό συμβαίνει κατά την οξείδωση των λιπών, οι οποίες απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και έχουν χαρακτηριστική οσμή, που λέγεται πετριχώρη (petrichor).

Πιστεύεται ότι αυτές οι χημικές ενώσεις παράγονται για να αναστείλουν την ανάπτυξη των φυτών τις περιόδους της ξηρασίας και περιορίζεται έτσι η ανάγκη τους για νερό.

Σε καιρό καταιγίδας, οι ηλεκτρικές εκφορτίσεις από τους κεραυνούς μπορούν να διασπάσουν το διατομικό οξυγόνο.

Αυτά τα δύο άτομα οξυγόνου  μπορεί, το καθένα ξεχωριστά,   να συνενωθεί με δύο άτομα του διατομικού οξυγόνου και να σχηματιστεί όζον.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Geosmin (2β,6α-dimethylbicyclo[4.4.0]decan-1β-ol) production associated with Beta vulgaris ssp. vulgaris is cultivar specific. Freidig AK, Goldman IL. J Agric Food Chem. 2014 Mar 5;62(9):2031-6. doi: 10.1021/jf4047336. Epub 2014 Feb 26.

Determination of the microbial origin of geosmin in Chinese liquor. Du H, Xu Y.J Agric Food Chem. 2012 Mar 7;60(9):2288-92. doi: 10.1021/jf204648e. Epub 2012 Feb 22.

Biosynthetic origin of geosmin in red beets (Beta vulgaris L.). Lu G, Edwards CG, Fellman JK, Mattinson DS, Navazio J. J Agric Food Chem. 2003 Feb 12;51(4):1026-9

Stop and smell the geosmin. Neff EP.Lab Anim (NY). 2018 Oct;47(10):270. doi: 10.1038/s41684-018-0161-1



Συνώνυμα:
petrichor





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φυσιολογία,: