Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ενιαύσιος κύκλος

         
circannual

         

Ερμηνεία:

Αυτός που συμβαίνει ή σχετίζεται με έναν βιολογικό κύκλο ή δραστηριότητα, η οποία  επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Οι ενιαύσιοι κυκλικοί ρυθμοί είναι αυτοσυντηρούμενες ενδογενώς καθοδηγούμενοι βιολογικοί ρυθμοί που επιμένουν με κανονική περιοδικότητα περίπου 12 μηνών, ενώ απουσιάζουν περιβαλλοντικοί κύκλοι.

Η δραστηριότητα του φλοιού των επινεφριδίων ποικίλλει καθώς έχει ενιαύσιο κύκλο  με αύξηση της  έκκρισης το χειμώνα και μείωση της έκκρισης  καλοκαίρι. Μια συνέπεια αυτής της παραλλαγής είναι ένα κυκλικό μοτίβο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα επινεφριδιακά κορτικοστεροειδή, ιδιαίτερα τα γλυκοκορτικοειδή, καταστέλλουν την κυτταρική ανοσολογική λειτουργία και φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά έναντι των Τ-κατασταλτικών κυττάρων. Έτσι, όταν η δραστηριότητα του φλοιού των επινεφριδίων είναι αυξημένη, η δραστηριότητα των Τ-κυττάρων μειώνεται και η δραστηριότητα των Β-κυττάρων είναι αυξημένη. Στο βαθμό που η «επιτήρηση» των Τ-κυττάρων μειώνεται το χειμώνα, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λεμφοπολλαπλασιαστικού καρκίνου κατά τη διάρκεια του χειμώνα και σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ψυχρά κλίματα. Σύμφωνα με τον JP MacMurray και τους συνεργάτες του (1983):

(1) Τη χειμερινή περίοδο τα  επινεφριδιακά κορτικοστεροειδή καταστέλλουν την λειτουργία των Τ-κυττάρων, η οποία συνοδεύεται από αυξημένη λειτουργία των Β-κυττάρων.

(2). Το χειμώνα αυξάνουν τα  επίπεδα ανοσοσφαιρίνης ορού  και

(3)Υπάρχει μια αντίστροφη σχέση  μεταξύ της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και των επιπέδων ανοσοσφαιρίνης ορού. Το κυκλικό μοτίβο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού θα μπορούσε να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο λεμφοπολλαπλασιαστικού καρκίνου, ως παρενέργεια της θεραπείας ανοσοκαταστολής κατά τη διάρκεια μεταμοσχεύσεων οργάνων και ως συνάρτηση του γεωγραφικού πλάτους.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Circannual changes in immune function. MacMurray JP, Barker JP, Armstrong JD, Bozzetti LP, Kuhn IN.Life Sci. 1983 May 16;32(20):2363-70. 



Συνώνυμα:







© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φυσιολογία,: