Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

περπάτημα, το

         
walking

         

Ερμηνεία:

H διαδικασία χρησιμοποίησης των ποδιών για μετακίνηση ή μεταφορά του σώματος. Το περπάτημα είναι η ιδεώδης μορφή σωματικής άσκησης και μια  ισχυρή μορφή σωματικής δραστηριότητας, που μπορεί να γίνει οπουδήποτε (έδαφος, κυλιόμενος διάδρομος) και δεν κοστίζει.

Το περπάτημα είναι αρκετά ήπια σωματική δραστηριότητα, την οποία μπορεί να εκτελέσουν οι περισσότεροι άνθρωποι, αναξάρτητα από το αν βρίσκονται σε σωματική ή ψυχολογική φόρμα ή αν έχουν προπονηθεί στο παρελθόν.
Εάν περπατάτε με έναν φίλο ή μια ομάδα φίλων αυξάνετε και την κοινωνικότητά σας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και ένα μέτριο περπάτημα προσφέρει σημαντικά οφέλη μακροζωίας. Σε μια μελέτη με 3.101 ενήλικες έδειξε ότι, εκείνοι που έκαναν 8.000 βήματα ή περισσότερα μόνο μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο.

«Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι για τους ενήλικες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην τακτική άσκηση, η επίτευξη των συνιστώμενων καθημερινών βημάτων μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία»[1].
Τα άτομα που συμμετέχουν σε ομάδες υπαίθριου περπατήματος  απολαμβάνουν επίσης σημαντικές μειώσεις στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, το σωματικό λίπος, τις βαθμολογίες κατάθλιψης και τον δείκτη μάζας σώματος, μαζί με αυξήσεις στο VO2max [κατανάλωση λίτρων οξυγόνου ανά λεπτό (L/min)], που αποτελεί έναν δείκτη του επιπέδου σωματικής κατάστασης[2].

Το να συνηθίσεις να περπατάς από την εφηβική ηλικία μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος, ενώ ανακουφίζει από τον πόνο και βελτιώνει τη λειτουργία σε μυοσκελετικές διαταραχές[3].

Η ουσία είναι ότι η άσκηση προστατεύει την καρδιά και τη συνολική υγεία σου, εν μέρει μειώνοντας τη δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες στον εγκέφαλό σου και εν μέρει επηρεάζοντας θετικά τα πάντα, από την υγεία των μιτοχονδρίων (μιτοχόνδρια είναι οργανίδια των κυττάρων στα οποία συντίθεται ενέγεια) μέχρι την καλή σου ψυχική διάθεσή. Παρπατάτε τόσο και με τέτοια ένταση ώστε να σας κάνει να νιώθετε αναζωογονημένοι και ζωντανοί. Αποφεύγετε τις εξαντλητικές σωματικές ασκήσεις ή το βίαιο περπάτημα που εξαντλούν την ενέργειά σας ή σας αφήνουν πόνους στο μυοσκελετικό σύστημα.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

  1. Kosuke Inoue Yusuke Tsugawa Elizabeth Rose Mayeda, and Beate Ritz. Association of Daily Step Patterns With Mortality in US Adults. JAMA Netw Open. 2023 Mar; 6(3): e235174.
  2. Sarah HansonAndy Jones Is there evidence that walking groups have health benefits? A systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. 2015Jun;49(11):710-5. 
  3. Zoltan Ungvari,  Vince Fazekas-Pongor,  Anna Csiszar, and Setor K. Kunutsor. The multifaceted benefits of walking for healthy aging: from Blue Zones to molecular mechanisms. GeroScience. 2023 Dec; 45(6): 3211–3239.


Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φυσικοθεραπεία: