Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

οστεοβλάστη, η, πλ. οι οστεοβλάστες

     osteovlásti, pl. osteovlástes    
osteoblast, pl. osteoblasts

     όστιοbλαστ, όστιοbλαστς    

Ερμηνεία:

Κύτταρο που παράγει ή οικοδομεί οστούν. Οι οστεοβλάστες είναι μονοπύρηνα  κύτταρα που απαιτούνται για τη σύνθεση και την ανοργανοποίηση των οστών, τόσο κατά τον αρχικό σχηματισμό τους,  όσο και κατά την αναδιαμόρφωση των οστών.

Αυτά τα κύτταρα υπάρχουν στην επιφάνεια του οστού με τη μορφή ενός στενά συσσωρευμένου στρώματος, από το οποίο οι διεργασίες εκτείνονται από το σώμα της οστεοβλάστης μέσω του αναπτυσσόμενου οστού. Αυτά τα κύτταρα που σχηματίζουν οστά δημιουργούνται όταν τα οστεογονικά κύτταρα διαφοροποιούνται σε έναν ιστό που καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια του οστού, που ονομάζεται περιόστεο. Προκύπτουν επίσης από την οστεογονική κυτταρική διαφοροποίηση που συμβαίνει στο ενδόστεο, μια δομή που βρίσκεται στη μέση του οστού και στο μυελό των οστών.

Οι οστεοβλάστες παράγουν πολλές ουσίες συμπεριλαμβανομένων αυξητικών παραγόντων, κολλαγενάσης, οστεοκαλσίνης, αλκαλικής φωσφατάσης και κολλαγόνου.

Η μήτρα των οστών τελικά μεγαλώνει για να περιβάλλει τους οστεοβλάστες και το οστικό υλικό ασβεστοποιείται. Μόλις περικυκλωθεί και παγιδευτεί, η οστεοβλάστη γίνεται ένα ώριμο οστικό κύτταρο που αναφέρεται ως οστεοκύτταρο. Οι οστεοβλάστες συνεργάζονται με τους οστεοκλάστες  κατά τη διαδικασία αναδόμησης των οστών.  Σε ένα υγιές σώμα, οι οστεοκλάστες και οι οστεοβλάστες συνεργάζονται για να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ της οστικής απώλειας και του σχηματισμού οστού.

Πρόσφατα αναγνωρίστηκε ότι τα χονδροκύτταρα μετατρέπονται σε οστεοβλάστες κατά τη διάρκεια της επούλωσης των οστών [Bahney CS et al, 2019].

 

 Ετυμολογία:

osteo- (ὀστέο-, bone) + blast (blaste < αρχ. βλαστ(ός) -η, ο germ). Γαλλ. ostéoblaste

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Platelet Lysate Induces in Human Osteoblasts Resumption of Cell Proliferation and Activation of Pathways Relevant for Revascularization and Regeneration of Damaged Bone. Nguyen VT, Nardini M, Ruggiu A, Cancedda R, Descalzi F, Mastrogiacomo M.Int J Mol Sci. 2020 Jul 20;21(14):5123. 

Metaplasia of chondrocytes into osteoblasts. Włodarski KH, Włodarski PK, Brodzikowska A.Folia Biol (Krakow). 2006;54(3-4):75-80. 

Cellular biology of fracture healing. Bahney CS, Zondervan RL, Allison P, Theologis A, Ashley JW, Ahn J, Miclau T, Marcucio RS, Hankenson KD.J Orthop Res. 2019 Jan;37(1):35-50. Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ορθοπεδική: