Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

μελανονυχία

         
melanonychia

         

Ερμηνεία:

Ο όρος μελανωνυχία περιγράφει μια καφέ ή μαύρη μελάγχρωση της πλάκας των νυχιών που προκαλείται  από την  αύξηση του αριθμού των μελανοκυττάρων στην πλάκα των νυχιών ή την αύξησης της παραγωγής μελανίνης[1], που μπορεί να προκληθεί από καλοήθη ή κακοήθη αίτια. Η μελανωνυχία είναι μια πολύ ανησυχητική οντότητα για τους περισσότερους ασθενείς. Χαρακτηρίζεται από καφέ μαύρο αποχρωματισμό της πλάκας νυχιών και είναι μια κοινή αιτία μελάγχρωσης της πλάκας νυχιών.

Η αιτιολογία της μελανονυχίας κυμαίνεται από τα πιο συνηθισμένα καλοήθη αίτια έως λιγότερο συνήθη επεμβατικά και in situ μελανώματα. Στην εμφάνιση μελανωνυχιών εμπλέκονται δύο κύριοι μηχανισμοί, δηλαδή η μελανοκυτταρική ενεργοποίηση και η μελανοκυτταρική υπερπλασία. Η διάκριση μεταξύ των δύο μπορεί να γίνει με βάση το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εικόνα, τη δερμοσκόπηση και την ιστοπαθολογική εξέταση και είναι απαραίτητη για την επαρκή διαχείριση του ασθενούς[2].

Η μελανωνυχία ειδικά σε μορφή διαμήκους ζώνης μπορεί να οφείλεται, τόσο σε τοπικά όσο και σε συστηματικά αίτια. Η κατανόηση της επιδημιολογίας, της παθοφυσιολογίας και των κλινικών λεπτομερειών είναι απαραίτητη για την επαρκή φροντίδα και συμβουλευτική του ασθενούς. Δεν βοηθά μόνο στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, αλλά αποτρέπει και την περιττή επεμβατική εργασία σε περιπτώσεις καλοήθους αιτιολογίας. Η έγκαιρη διάγνωση της κακοήθους βλάβης είναι το κλειδί για την ευνοϊκή έκβαση. Αν και δεν υπάρχουν καθιερωμένες κατευθυντήριες γραμμές ή αλγόριθμοι για την αξιολόγηση της μελανωνυχίας, έχει προταθεί μια συστηματική σταδιακή προσέγγιση για την επίτευξη μιας πιθανής αιτιολογίας[3].



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Dealing with melanonychia.Tosti A, Piraccini BM, de Farias DC.Semin Cutan Med Surg. 2009 Mar;28(1):49-54.

2.Melanonychia - Clues for a Correct Diagnosis. Gradinaru TC, Mihai M, Beiu C, Tebeica T, Giurcaneanu C.Cureus. 2020 Jan 10;12(1):e6621 

3.Melanonychia: Etiology, Diagnosis, and Treatment.Singal A, Bisherwal K.Indian Dermatol Online J. 2020 Jan 13;11(1):1-11. 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Δερματολογία: