Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ινοβλάστη, η

     inovla΄sti    
fibroblast

     φάϊbροbλαστ    

Ερμηνεία:

Η ινοβλάστη είναι ένα επιπεδωμένο, επίμηκες αδιαφοροποίητο κύτταρο του συνδετικού ιστού από το οποίο ξεκινάει η δημιουργία ποικίλων προδρόμων κυττάρων, όπως η χονδροβλάστη, κολλαγονοβλάστη, και οστεοβλάστη, το οποίο δημιουργεί ινώδη, συνδετικό και υποστηρικτικό ιστό.

Οι οστεοβλάστες δημιουργούν το κολλαγόνο, που είναι μια πρωτεΐνη και αποτελεί το κύριο συστατικό του συνδετικού ιστού  και το κύριο δομικό υλικό του σώματος. Οι ινοβλάστες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επούλωση των τραυμάτων.

H ινοβλάστη  απαντάται, ανεξαιρέτως, σε κάθε είδος  συνδετικού ιστού. Οι ινοβλάστες συνθέτουν τις πρωτεΐνες των ινών του συνδετικού ιστού (κολλαγόνων δικτυωτών, ελαστικών), τις δομικές γλυκοπρωτεΐνες και τις πρωτεογλυκάνες της θεμέλιας ουσίας. Έτσι, ελέγχουν τη σύσταση αλλά και τη διατήρηση της ακεραιότητάς της.

 

Οι φυσιολογικοί ινοβλάστες περιέχονται μέσα στη ινιδιακή εξωκυττάρια θεμέλια ουσία του συνδετικού ιστού, η οποία συνίσταται κυρίως από κολλαγόνο τύπου Ι και ινονεκτίνη (fibronectin). Οι ινοβλάστες αλληλεπιδρούν με το μικροπεριβάλλον που τις περιβάλλει, μέσω των ιντεγκρινών, ‘όπως η  11 ιντεγκρίνη (integrin). Τυπικά οι ινοβλάστες φαίνονται ως ατρακτοειδή κύτταρα  με προεξάρχοντα ένα κυτταροσκελετό ακτίνης που ενδιάμεσα υπάρχουν νημάτια βιμεντίνης (vimentin).

Η ειδική πρωτεΐνη ινοβλάστης [fibroblast-specific protein 1 (FSP1)], που ανήκει στην οικογένεια των  συνδετικών πρωτεινών S100 Ca 2+ [S100 Ca 2+-binding proteins],  είναι ειδική για τις ινοβλάστες των φυσιολογικών ιστών.

Οι ινοβλάστες του λεμφικού ιστού και του μυτελού των οστών μπορεί να σχηματίζουν τις δικτυωτές ίνες και να αποκτήσουν αστεροειδές σχήμα με πολλές διακλαδώσεις. Αυτές οι  ινοβλάστες ονομάζονται δικτυωτά κύτταραΕτυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Fibroblasts in cancerRaghu Kalluri & Michael Zeisberg. Nature Reviews Cancer 6, 392-401 (May 2006)

The Living Scar – Cardiac Fibroblasts and the Injured Heart
Eva A Rog-Zielinska, Russell A Norris, Peter Kohl, Roger Markwald
Trends Mol Med. 
Published in final edited form as: Trends Mol Med. 2016 Feb; 22(2): 99–114. Published online 2016 Jan 14.doi: 10.1016/j.molmed.2015.12.006
 
Alok Ranjan Nayak, T. K. Shajahan, A. V. Panfilov, Rahul Pandit
PLoS One. 2013; 8(9): e72950. Published online 2013 Sep 4. doi: 10.1371/journal.pone.0072950 

Expression of factors involved in dental pulp physiopathological processes by nemotic human pulpalfibroblasts. Le Clerc J, Tricot-Doleux S, Pellen-Mussi P, Pérard M, Jeanne S, Pérez F. Int Endod J. 2017 Mar 10. doi: 10.1111/iej.12762.Συνώνυμα:
δεσμοκύτταρο desmocyte, ινοκύτταρο, fibrocyte

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Κυτταρολογία: