αλδοστερόνη
alδosteróni
aldosterone
αλdόστεροον
Ερμηνεία:
Επινεφριδική ορμόνη που προκαλεί την κατακράτηση νατρίου από τους νεφρούς κατά την αποβολή των ούρων. Η αλδοστερόνη, μια ζωτική ορμόνη του ανθρώπινου σώματος, έχει διάφορους παθοφυσιολογικούς ρόλους. Η περίσσεια αλδοστερόνης, γνωστή και ως πρωτοπαθής αλδοστερονισμός, είναι η πιο κοινή δευτερεύουσα αιτία υπέρτασης. Ο πρωτοπαθής αλδοστερονισμός σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και νεφρικής δυσλειτουργίας σε σύγκριση με την ιδιοπαθή υπέρταση. Η περίσσεια αλδοστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς μεταβολικές και άλλες παθοφυσιολογικές αλλοιώσεις, καθώς και να προκαλέσει φλεγμονώδεις, οξειδωτικές και ινωτικές επιδράσεις στην καρδιά, τα νεφρά και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτές οι αλλοιώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε στεφανιαία νόσο, συμπεριλαμβανομένης της ισχαιμίας και του εμφράγματος του μυοκαρδίου, της υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας, της καρδιακής ανεπάρκειας, της αρτηριακής μαρμαρυγής, της πάχυνσης του έσω χιτώνα, της εγκεφαλοαγγειακής νόσου και της χρόνιας νεφρικής νόσου. Έτσι, η αλδοστερόνη επηρεάζει αρκετούς ιστούς, ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, και οι μεταβολικές και παθοφυσιολογικές αλλοιώσεις σχετίζονται με σοβαρές ασθένειες. Επομένως, η κατανόηση των επιδράσεων της αλδοστερόνης στον οργανισμό είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας σε υπερτασικούς ασθενείς.
Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από ακατάλληλα υψηλά επίπεδα αλδοστερόνης, κυρίως ο πρωτοπαθής αλδοστερονισμός και οι σοβαρές ή ανθεκτικές στα φάρμακα μορφές αρτηριακής υπέρτασης. Σε αυτές τις μορφές, η αλδοστερόνη μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στα όργανα-στόχους, κυρίως στην καρδιά, τα αγγεία και τα νεφρά.
Ετυμολογία:
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:
Molecular and Cellular Mechanisms of Aldosterone Producing Adenoma Development. Boulkroun S, Fernandes-Rosa FL, Zennaro MC. Front Endocrinol (Lausanne). 2015 Jun 11;6:95. doi: 10.3389/fendo.2015.00095. eCollection 2015.
Primary Aldosteronism, Aldosterone, and Extracellular Vesicles. Carvajal CA, Tapia-Castillo A, Pérez JA, Fardella CE.Endocrinology. 2022 Jan 1;163(1):bqab240.
Arterial Hypertension, Aldosterone, and Atrial Fibrillation. Seccia TM, Caroccia B, Maiolino G, Cesari M, Rossi GP.Curr Hypertens Rep. 2019 Nov 18;21(12):94.
Συνώνυμα:
Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »
© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ενδοκρινολογία:
|