Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ακεμαννάνη

         
acemannane

         

Ερμηνεία:

Η ακεμανάνη είναι ένας πολυσακχαρίτης, που είναι συστατικό της Αγνής Αλόης (Αloe vera). Η ακεμαννάνη έχει διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες όπως οστεογονικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές, οι οποίες επιταχύνουν την επούλωση των ελκών του δέρματος και του βλεννογόνου του στόματος ή του πεπτικού σωλήνα. Επίσης, η ακεμαννάνη είναι γνωστό ότι έχει αντιικές και αντικαρκινικές δράσεις in vivo μέσω της ενεργοποίησης των ανοσολογικών αποκρίσεων[1].

Η πηκτή της αγνής Αλόης (Aloe vera gel), που είναι πλούσια σε ακεμαννάνη, θα μπορούσε να βελτιώσει τη γαστρεντερική υγεία αυξάνοντας τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και τροποποιώντας τη βακτηριακή σύνθεση [2].

Επιπλέον, η ακεμαννάνη και οι φρουκτάνες από την Αγνή Αλόη αύξησαν την ανάπτυξη βακτηρίων, ιδιαίτερα τον πληθυσμό του Bifidobacterium spp[3].

Η ακεμαννάνη έχει αποδειχθεί ως ένα πολλά υποσχόμενο οστεοεπαγωγικό υλικό in vitro και in vivo. Όπως αποδείχτηκε αυξάνει την επούλωση των οστών στους 3-, 6- και 12 μήνες μετά την αφαίρεση των μερικώς προσβεβλημένων τρίτων γομφίων της κάτω γνάθου[4]

Η αγνή Αλόη έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τη θεραπεία τραυμάτων του δέρματος. Οι έρευνες ανακάλυψαν ότι η αγνή Αλόη  μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των ινοβλαστών, οι οποίοι παίζουν βασικό ρόλο στην επούλωση των ελκών. Η ακεμαννάνη,  είναι ένας πολυσακχαρίτης που βρίσκεται εντός του πρωτοπλάστη των κυττάρων του παρεγχύματος της αγνής Αλόης και αποτελείται από β-(1 → 4)-ακετυλιωμένες αλυσίδες πολυμαννόζης. Η ακεμαννάνη  έχει αναφερθεί ότι επιταχύνει την επούλωση στοματικών ελκών (π.χ οι άφθες), όπως αυτό αποδείχτηκε με μελέτες σε ζώα. Τα υποτροπιάζοντα αφθώδη έλκη ή άφθες είναι συνηθισμένα  επώδυνα έλκη του στοματικού βλεννογόνου που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Κλινικά, η ακεμαννάνη είναι αποτελεσματική στη μείωση, τόσο του μεγέθους του έλκους των αφθών, όσο και του σχετικού πόνου που τα συνοδεύει. Οι ασθενείς ανέφεραν ότι ήταν ως επί το πλείστον ικανοποιημένοι με τη θεραπεία με ακεμαννάνη σε σύγκριση με την τυπική τοπική θεραπεία με στεροειδή. Έτσι, η ακεμαννάνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας αφθώδους στοματίτιδας[5].

Το Evosmin είναι στοματοφαρυγγικό διάλυμα Αλόης αγνής, Εκχυλίσματος νεραντζιού, Έλαιου Γκωλθερίας, τα οποία δρουν επουλωτικά κατά των αφθών, μειώνουν τον πόνο και επιταχύνουν τη  τη διαδικασία της επούλωσης των ελκών των αφθών. Συνιστάται να γίνονται στοματοπλύσεις, χρησιμοποιώντας  ένα κουταλάκι του γλυκού του διαλύματος Evosmin, τέσσεις φορές την ημέρα. Το διάλυμα παραμένει στο στόμα 5 λεπτά και φτύνεται. Οι στοματοπλύσεις γίνονται μεχρις ότου επουλωθούν πλήρως οι άφθες. Οι στοματοπλύσεις γίνονται πάντοτε μετά το φαγητό.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Acemannan, an extracted polysaccharide from Aloe vera: A literature review. Sierra-García GD, Castro-Ríos R, González-Horta A, Lara-Arias J, Chávez-Montes A.Nat Prod Commun. 2014 Aug;9(8):1217-21.

2.Gullón B., Gullón P., Tavaria F., Alonso J.L., Pintado M. In vitro assessment of the prebiotic potential of Aloe vera mucilage and its impact on the human microbiota. Food Funct. 2015;6:525–531.

3.Quezada M.P., Salinas C., Gotteland M., Cardemil L. Acemannan and Fructans from Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) Plants as Novel Prebiotics. J. Agric. Food Chem. 2017;65:10029–10039.

4.Vu NB, Chuenchompoonut V, Jansisyanont P, Sangvanich P, Pham TH, Thunyakitpisal P. Acemannan-induced tooth socket healing: A 12-month randomized controlled trial.J Dent Sci. 2021 Mar;16(2):643-653

5.Bhalang, K., Tompkins, K. (2015). Polysaccharides from Aloe vera and Oral Ulcerations. In: Ramawat, K., Mérillon, JM. (eds) Polysaccharides. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-319-16298-0_75



Συνώνυμα:







© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Στοματολογία: