Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

φιμπράτες

         
fibrates

         

Ερμηνεία:

Οι φιμπράτες είναι παράγωγα του ινικού οξέος (fibric acid) και στοχεύουν  στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα κατά 35 έως 50 τοις εκατό και στην αύξηση των επιπέδων HDL («καλής») χοληστερόλης κατά 5 έως 20 τοις εκατό. 

Οι φιμπράτες δρουν μειώνοντας την ποσότητα των τριγλυκεριδίων που παράγονται από το ήπαρ και αυξάνοντας τον ρυθμό με τον οποίο απομακρύνονται τα τριγλυκερίδια από την κυκλοφορία του αίματος.

Ενώ μπορούν να αυξήσουν την HDL χοληστερόλη, οι φιμπράτες δεν λειτουργούν για να μειώσουν την LDL ("κακή") χοληστερόλη και συχνά συνδυάζονται με στατίνες για να το επιτύχουν αυτό. Οι φιμπράτες συνταγογραφούνται επίσης για να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών προσβολών σε ασθενείς σε κίνδυνο με υψηλά τριγλυκερίδια στο αίμα και χαμηλή HDL χοληστερόλη.

Οι φιμπράτες έχουν συνταγογραφηθεί εδώ και δεκαετίες ως παράγοντες τροποποίησης λιπιδίων «ευρέως φάσματος» που μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο πλάσμα, τη λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας και τις λιποπρωτεΐνες πλούσιες σε τριγλυκερίδια, συμπεριλαμβανομένων των λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής και μέσης πυκνότητας. 

Οι φιμπράτες ασκούνι ποικίλα αποτελέσματα  στη μείωση των επιπέδων  της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας. Στις διαθέσιμς φιμπράτες  περιλαμβάνονται η γεμφιβροζίλη, φαινοφιβράτη, βεζαφιβράτη, ετιοφιβράτη και σιπροφοβράτη.

 

Οφέλη της φαινοφιμπράτης ως φάρμακο για τον COVID-19

 

Το φάρμακο χορηγείται σε ασθενείς με COVID-19 από το στόμα. Έχει χαμηλότερο κόστος και είναι εύκολα διαθέσιμο παγκοσμίως, μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμο ειδικά για χώρες χαμηλού μεσαίου εισοδήματος (LMIC). Παρόλο που τα προγράμματα εμβολιασμού ήταν ωφέλιμα για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19, η διαθεσιμότητα του εμβολίου και τα ποσοστά πρόσληψης δεν είναι συνεπή για όλους [1]

 

 Άτομα που δεν μπορούν να λάβουν το εμβόλιο, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς υπό ανοσοκατασταλτικά και οι ασθενείς με υπεράνοσες διαταραχές κ.λπ. μπορούν να λαμβάνουν φαινοφιμπράτη για τη μείωση των συμπτωμάτων και της σοβαρότητας του COVID-19. Οι φαρμακολογικές ιδιότητες της φαινοφιμπράτης μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη για τις επιδράσεις τους στη βελτίωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με COVID-19. Οι πλειοτροπικές επιδράσεις της φαινοφιμπράτης είναι επίσης χρήσιμες στην πρόληψη της σοβαρότητας της λοίμωξης COVID-19, βοηθούν στη μείωση της απελευθέρωσης κυτοκινών που προκαλείται από τον ιό.

 

Επιπλέον, η φαινοφιμπράτη μπορεί να είναι κατάλληλο φάρμακο εκλογής επειδή έχει καλό προφίλ ασφάλειας. Το φάρμακο δεν έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, οι πιο συχνές είναι πονοκέφαλος, ζάλη και γαστρεντερικές παρενέργειες όπως ναυτία, έμετος ή διάρροια. Μόνο σπάνια, σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ηπατοτοξικότητα ή μυοπάθεια παρατηρούνται, όταν χορηγούνται παράλληλα με στατίνες [2].

 

Το φάρμακο αντενδείκνυται σε ασθενείς με προϋπάρχουσα ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, σε ασθενείς με αντίδραση υπερευαισθησίας στο φάρμακο καθώς και σε ασθενείς που θηλάζουν. Συνιστάται η κατάλληλη ανάλυση κινδύνου-οφέλους πριν από τη χορήγηση της φαινοφιμπράτης σε ασθενείς που πάσχουν από COVID-19, αλλά μετά από πρόσφατες μελέτες και συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές, είναι πιθανό η φαινοφιμπράτη να γίνει αποτελεσματικός παράγοντας για τη θεραπεία κατά της νόσου.

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Fibrates Revisited: Potential Role in Cardiovascular Risk Reduction.Kim NH, Kim SG.Diabetes Metab J. 2020 Apr;44(2):213-221. 

1.Fibrates in the management of atherogenic dyslipidemia. Okopień B, Buldak L, Bołdys A.Expert Rev Cardiovasc Ther. 2017 Dec;15(12):913-921. 

2.Fibrates and niacin: is there a place for them in clinical practice?Wierzbicki AS, Viljoen A.Expert Opin Pharmacother. 2014 Dec;15(18):2673-80. doi: 10.1517/14656566.2014.972365. Epub 2014 Oct 16.PMID: 25318657

Buschard K. Fenofibrate increases the amount of sulfatide which seems beneficial against Covid-19. Med. Hypotheses. 2020;143:110127. 
Tarantino N., Santoro F., Correale M., De Gennaro L., Romano S., Di Biase M., et al. Fenofibrate and dyslipidemia: still a place in therapy? Drugs. 2018;78(13):1289–1296. 


Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φαρμακολογία: