Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ελαιοστοματοκάθαρση

     eleostomatokátharsi    
oil pulling

     όϊλ πούλιν    

Ερμηνεία:

Η ελαιοστοματοκάθαρση είναι μια διαδικασία, κατά την οποία εισάγεται στο στόμα μια κουταλιά της σούπας ελαιολάδου ή ελαίου καρύδας ή σόγιας,  το πρωί με κενό το στομάχι. Η ποσότητα αυτή του λαδιού  μετακινείται ρυθμικά με τη βοήθεια της γλώσσας και των μυών του στοματοφάρυγγα, εμπρός πίσω, για χρονικό διάστημα είκοσι λεπτών και στη συνέχεια φτύνεται.á

Η τεχνική αυτή του καθαρισμού του στόματος συστήνεται και χρησιμοποιείται στην Αγιουρβεδική Ινδική ιατρική εδώ και αιώνες. Χρησιμοποιείται για την πρόληψη της τερηδόνας, την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος, την ουλίτιδα, την ξηρότητα του στόματος και του φάρυγγα, τις ρωγμές των χειλιών και την ενδυνάμωση των δοντιών, των ούλων και της λειτουργίας της κάτω γνάθου.

Στο βιβλίο της Αγιουρβέδα Charaka Samhita, που περιγράφεται, ονομάζεται  “kavala” ή “gandusha,” και υποστηρίζεται ότι θεραπεύει περί τις 30 συστηματικές νόσους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο πονοκέφαλος, η ημικρανία, o διαβήτης και το άσθμα. Πρέπει να αποφεύγεται η κατάποση του λαδιού που χρησιμοποιείται κατά την ελαιοστοματοκάθαρση, διότι περιέχει βακτηρίδια και τοξίνες [1, 2].

 Η ελαιοστοματοκάθαρση γίνεται σε καθιστή θέση με σηκωμένη την κάτω γνάθο. Μπορεί να επιτελείται τρεις φορές την ημέρα με άδειο στομάχι, προ του φαγητού [3, 4].

 Αντενδείκνυται στα παιδιά κάτω των 5 ετών, λόγω του κινδύνου να υποστούν εισρόφηση του λαδιού στους πνεύμονες, λόγω αδεξιότητας στη χρησιμοποίηση του λαδιού στο στόμα τους [5, 6].  

Οι ενήλικοι πρέπει να είναι και αυτοί προσεκτικοί, ώστε να μην εισροφήσουν στους πνεύμονες το λάδι, κατά τη διάρκεια της ελαιοστοματοκάθαρσης. 

 Η ελαιοστοματοκάθαρση δεν καταργεί την οδοντιατρική υγιεινή του στόματος, αλλα μπορεί να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά και  είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση στοματικών ελκών, πυρετού, ναυτίας, άσθματος και σε καταστάσεις που είναι δύσκολο να γίνει το βούρτσισμα των δοντιών ή καμιά φορά αντενδείκνυται [7].

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Asokan S., Rathan J., Muthu M.S. Effect of oil pulling on Streptococcus mutans count in plaque and saliva using Dentocult SM Strip mutans test: a randomized, controlled, triple-blind study. J Indian Soc Pedod Prev Dent.2008;26:12–17. [PubMed]

2. Lakshmi T., Rajendran R., Krishnan V. Perspectives of oil pulling therapy in dental practice. Dent Hypotheses.2013;4:131–134.

3. Asokan S., Rathan J., Muthu M.S. Effect of oil pulling on Streptococcus mutans count in plaque and saliva using Dentocult SM Strip mutans test: a randomized, controlled, triple-blind study. J Indian Soc Pedod Prev Dent.2008;26:12–17. [PubMed]

4. Lakshmi T., Rajendran R., Krishnan V. Perspectives of oil pulling therapy in dental practice. Dent Hypotheses.2013;4:131–134.

5. Sirisha K., Devi P.K. Oil pulling – a comprehensive cost-effective domiciliary remedy. Int J Res Dent.2014;4:1–5.

6. Hebbar A., Keluskar V., Shetti A. Oil pulling – unraveling the path to mystic cure. J Int Oral Health.2010;2:11–14.

 7. Singh A., Purohit B. Tooth brushing, oil pulling and tissue regeneration: a review of holistic approaches to oral health. J Ayurveda Integr Med. 2011;2:64–68. [PubMed]



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Οδοντιατρική: