Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

γεμφιβροζίλη

         
gemfibrozil

         

Ερμηνεία:

Η  είναι ένας παράγοντας τροποποίησης λιπιδίων που ανήκει στην κατηγορία παραγώγων του ινικού οξέος. Τα παράγωγα ινικού οξέος ενεργοποιούν τον υποδοχέα α που ενεργοποιείται από τον πολλαπλασιαστή υπεροξισώματος (PPAR-α). 

Ο πρωταρχικός ρόλος αυτών των παραγόντων στην κλινική πράξη είναι για τη διαχείριση της υπερτριγλυκεριδαιμίας. Τα τριγλυκερίδια μπορεί να μειωθούν έως και 74 % σε ορισμένους ασθενείς. 

Εκτός από τη μείωση των τριγλυκεριδίων, αυτοί οι παράγοντες μπορούν επίσης να μειώσουν τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL-C) και τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL-C) καθώς και να αυξήσουν τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL-C). 

Με βάση την κατευθυντήρια γραμμή ACC/AHA του 2013 για τη θεραπεία της χοληστερόλης στο αίμα για τη μείωση του αθηροσκληρωτικού καρδιαγγειακού κινδύνου σε ενήλικες και της Εθνικής Εταιρείας Λιπιδίων.

Η φαρμακολογική θεραπεία για τη μείωση των τριγλυκεριδίων θα πρέπει να εξετάζεται όταν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι ≥500 mg/dL. Ενώ η χρήση της γεμφιβροζίλης έχει μειωθεί με την πάροδο των ετών για διάφορους λόγους, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τους μυς είναι ο κυρίαρχος λόγος και αυτός που είναι κλινικά σημαντικός. 

Ωστόσο, παρά αυτές τις ανησυχίες, υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες η χρήση της γεμφιβροζίλης σε συνδυασμό με μια στατίνη μπορεί να είναι απαραίτητη. 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Gemfibrozil in Combination with Statins-Is It Really Contraindicated?Wiggins BS, Saseen JJ, Morris PB.Curr Atheroscler Rep. 2016 Apr;18(4):18. 

Gemfibrozil, stretching arms beyond lipid lowering.Roy A, Pahan K.Immunopharmacol Immunotoxicol. 2009;31(3):339-51. 

Gemfibrozil prevents major coronary events by increasing HDL-cholesterol and more. Doggrell SA.Expert Opin Pharmacother. 2001 Jul;2(7):1187-9. doi: 10.1517/14656566.2.7.1187.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φαρμακολογία: