Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

βουπρενορφίνη

         
buprenorphine

         

Ερμηνεία:

Η διαταραχή της χρήσης οπιοειδών επηρεάζει περισσότερα από 26 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Επί του παρόντος, υπάρχουν τρεις συνιστώμενες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εγκεκριμένες από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ φαρμακευτικές θεραπείες για τη διαταραχή χρήσης οπιοειδών: ο πλήρης αγωνιστής οπιοειδών μεθαδόνη, ο μερικός αγωνιστής οπιοειδών βουπρενορφίνη και ο ανταγωνιστής των υποδοχέων οπιοειδών ναλτρεξόνη[1]. 

Η βουπρενορφίνη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη διαταραχή της χρήσης οπιοειδών. Ως υψηλής συγγένειας, μερικός αγωνιστής για τον υποδοχέα mu-οπιοειδών, η βουπρενορφίνη καταστέλλει τη στέρηση και την επιθυμία οπιοειδών, μειώνει την παράνομη χρήση οπιοειδών και εμποδίζει τις εξωγενείς επιδράσεις των οπιοειδών, συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής καταστολής. 

Άλλα φαρμακολογικά οφέλη της βουπρενορφίνης είναι το ανώτερο προφίλ ασφάλειάς της σε σύγκριση με τους πλήρεις αγωνιστές οπιοειδών και η μακρά ημιζωή της που επιτρέπει ημερήσια ή λιγότερο από την ημερήσια δόση. Νέα και καινοτόμα σκευάσματα βουπρενορφίνης, με φαρμακοκινητικά προφίλ που διαφέρουν από το αρχικό σκεύασμα δισκίου, συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Αυτά περιλαμβάνουν διαβλεννογονικά δισκία και μεμβράνες υψηλότερης βιοδιαθεσιμότητας και επίσης εμφυτεύσιμα και μηνιαία ενέσιμα προϊόντα διάρκειας 6 μηνών. 

Αυτή η αυξανόμενη σειρά διαθέσιμων σκευασμάτων επιτρέπει περισσότερες επιλογές για τους ασθενείς και αυξημένες ευκαιρίες στους κλινικούς γιατρούς να εξατομικεύουν τη θεραπεία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τους συνταγογράφους βουπρενορφίνης να κατανοήσουν αυτές τις διαφορές[2]. 

Μια μελέτη που διεξήχθη σε δύο αγροτικές φυλακές της Μασαχουσέτης διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαταραχή χρήσης οπιοειδών που ήταν φυλακισμένα και έλαβαν ένα φάρμακο εγκεκριμένο για τη θεραπεία της διαταραχής χρήσης οπιοειδών, γνωστό ως βουπρενορφίνη, ήταν λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν εκ νέου σύλληψη και καταδίκη μετά την αποφυλάκισή τους από εκείνους που δεν έλαβαν το φαρμακευτική αγωγή. 

Μετά την προσαρμογή των δεδομένων ώστε να ληφθούν υπόψη τα βασικά χαρακτηριστικά, όπως το προηγούμενο ιστορικό με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, η μελέτη αποκάλυψε μείωση 32% στα ποσοστά παραβιάσεων της αναστολής, επαναφυλάκισης ή δικαστικών κατηγοριών όταν η μονάδα πρόσφερε βουπρενορφίνη σε άτομα στη φυλακή σε σύγκριση με άτομα που δεν τους χορηγήθηκε βουπρενορφίνη [3]. 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:


1.Buprenorphine Treatment for Opioid Use Disorder: An Overview.
Shulman M, Wai JM, Nunes EV.CNS Drugs. 2019 Jun;33(6):567-580. doi: 10.1007/s40263-019-00637-z.

2.Buprenorphine Pharmacology Review: Update on Transmucosal and Long-acting Formulations. Coe MA, Lofwall MR, Walsh SL.J Addict Med. 2019 Mar/Apr;13(2):93-103. doi: 10.1097/ADM.0000000000000457.

3.Elizabeth A.Evansa, DonnaWilson,Peter D.Friedmann. Recidivism and mortality after in-jail buprenorphine treatment for opioid use disorder. Drug and Alcohol Dependence. Available online 18 January 2022, 109254



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φαρμακολογία: