Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

βιολογία

     violoγi΄a    
biology

     bαϊόλοτζι    


     Προφορά


Ερμηνεία:

Βιολογία είναι η επιστήμη που μελετά τις ιδιότητες των έμβιων όντων και τις αλληλεπιδράσεις τους με το περιβάλλον. Η Βιολογία περιλαμβάνει διάφορους τομείς, οι  επιχειρούν τη λεπτομερή ανάλυση των μηχανισμών λειτουργίας των έμβιων οργανισμών σε διάφορα επίπεδα, ξεκινώντας από το μοριακό επίπεδο ενός κυττάρου και προχωρώντας στον πλήρη χαρακτηρισμό ολόκληρου του οργανισμού.

Η βιολογία του κυττάρου ασχολείται με τα οργανίδια του κυττάρου, ενώ η βιοχημεία με τα χημικά μόρια που δρουν μέσα στο κύτταρο. Για τη βαθύτερη ανάλυση των μηχανισμών της ζωής  η Βιολογία περιλαμβάνει διαφόρους τομείς , οι οποίο επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η γένεση της Μοριακής βιολογίας ξεκίνησε το 1953, όταν περιγράφηκε το μοντέλο της διπλής έλικας του DNA, δηλαδή του γενετικού  υλικού που αντιπροσωπεύει την καρδιά του ζωντανού οργανισμού. Πρωτοπόροι σ΄αυτή την έρευνα υπήρξαν οι επιστήμονες  Rosalind Franklin, ο Maurice Wilkins, ο James Watson, ο Francis Crick και άλλοι, που με τα πειράματά τους εδραίωσαν τη σύγχρονη ιστορία της Βιολογίας,

Η μοριακή  βιολογία ασχολείται με τα βιολογικά φαινόμενα σε μοριακό επίπεδο, μέσω της μελέτης των πρωτεινών του DNA  και του RNA και άλλων μικρομορίων που συμμετέχουν στη γενετική πληροφορία και την κυτταρική λειτουργία Η μοριακή βιολογία χρησιμοποιεί εκελιγμένα εργαλεία και τεχνικές διαχωρισμού, χειρισμού, απεικόνισης και ανάλυσης.

Μετά από δύο δεκαετίες η Βιολογία όχι μόνο περιγράφει τις διαδικασίες της ζωής, αλλά μπορεί και  παρεμβαίνει σ' αυτές, συμμετέχοντας  άμεσα στην παραγωγή κοινωνικών αγαθών.

Το 1973 εμφανίστηκε  η τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA,  που οδήγησε στη δημιουργία της  Βιοτεχνολογίας.

 



Ετυμολογία:

< βίος (ζωή)+ επίθημα -λογία (λόγος < λέγω), bíos, “bio-, life”) +‎ -λογία (-logía, “-logy, branch of study, to speak”

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Αλεπόρου-Μαρίνου Β.,  Αργυροκαστρίτης Α.,  Κομητοπούλου Α.,   Πιαλόγλου Π., Σγουρίτσα Β.  ΒΙΟΛΟΓΙΑ Θετικής κατεύθυνσης Γ' τάξης Γενικού Λυκείου.Σελ. 11-13. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ».1999.

Watson JD, Crick FH. Molecular structure of nucleic acids. A structure for deoxyribose nucleic acid. 1953. JAMA. 1993 Apr 21;269(15):1966-7.

Watson JD1, Crick FH. Molecular structure of nucleic acids: a structure for deoxyribose nucleic acid. Clin Orthop Relat Res. 2007 Sep;462:3-5.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιολογία: