Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

L-θεανίνη

     el-theanι΄ni    
L-theanin

     L-θίανιν    

Ερμηνεία:

Το μη πρωρεϊνικό αμινοξύ L-θεανίνη (Ν-αιθυλ-L-γλουταμίνη) θεωρείται ιστορικά ως παράγοντας χαλάρωσης. H L-θεανίνη αυξάνει την δραστηριότητα του ιππόκαμπου και ασκεί αγχολυτικά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να προκαλούνται από μεταβολές των επιπέδων γλουταμικού και μεθειονίνης στον εγκέφαλο.

Οι κατεχίνες και η καφεΐνη είναι τα κύρια βιοδραστικά συστατικά του πράσινου τσαγιού (Camellia sinensis), τα οποία σχετίζονται με τα αποτελέσματα του τσαγιού στην υγεία. Παρά τούτο, ένα άλλο συστατικό του τσαγιού, η L-θεανίνη  έχει τύχει εκτεταμένων ερευνών τα πρόσφατα χρόνια και έχει βρεθεί ότι ασκεί ευεργετικά αποτελέσματα ιδιαταίρως στην ψυχική χαλάρωση, τη γνωσιακή εκτέλεση, την συναισθηματική ισορροπία, την ποιότητα του ύπνου, τον καρκίνο, τις νόσους του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος, παχυσαρκία και το κοινό κρυολόγημα.

Τα δημοσιευμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η L- θεανίνη που χορηγείται σε ημερήσιες δόσεις που κυμαίνονται από 200 έως 400 mg για διάστημα έως 8 εβδομάδων είναι ασφαλής και προκαλεί αγχολυτικές και αντι-στρες επιδράσεις σε οξείες και χρόνιες καταστάσεις. Η L- θεανίνη σε δόσεις χαμηλότερες ή  υψηλότερες από αυτές μπορεί επίσης να δείξει πολλά υποσχόμενα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Οι τοξικολογικές έρευνες επί χρονίας χρήσης της, που αφορούσαν την ασφάλή κατανάλωσή της, έδειξαν ότι, γενικά η L-θεανίνη είναι αξιόπιστη ουσία, έστω και αν καταναλίσκεται σε μεγάλες ποσότητες μέσω της διατροφής. Παρά τούτο, δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη κάποιο αποτέλεσμα βασισμένο σε αποδείξεις, που να αφορά το μεταβολισμό, τα αποτελέσματα στην υγεία και την ασφάλειά της.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Nobre AC1, Rao A, Owen GN. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:167-8.

Einöther SJ1, Martens VERycroft JADe Bruin EA.L-theanine and caffeine improve task switching but not intersensory attention or subjective alertness.Appetite. 2010 Apr;54(2):406-9. doi: 10.1016/j.appet.2010.01.003. Epub 2010 Jan 15.


Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Εναλλακτική Ιατρική: