Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ψυχονευρωτικές αντιδράσεις

         
psychoneurotic reactions

         

Ερμηνεία:

Νευρωσικές αντιδράσεις, οι οποίες  βασίζονται  σε συναισθηματική σύγκρουση, στην οποία μια παρόρμηση που έχει μπλοκαριστεί αναζητά έκφραση σε μια συγκαλυμμένη απόκριση ή σύμπτωμα.

Ο όρος ψυχονεύρωση περιλαμβάνει μια ομάδα διαταραχών προσωπικότητας, στις οποίες: Χαρακτηριστικά συμπεριφοράς, διεργασίες σκέψης, συναισθηματικές αντιδράσεις και σωματικές λειτουργίες εμφανίζονται σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο δυσπροσαρμοστικό και ακατάλληλο για τα συνηθισμένα στρες και απαιτήσεις του περιβάλλοντος και της ζωής.

 Η συμπτωματολογία της ψυχονεύρωσης έχει την προέλευσή της έξω από τη συνειδητή επίγνωση και ανιχνεύεται σε τρόπους λειτουργίας της προσωπικότητας που προϋπήρχαν στη βρεφική και παιδική ηλικία. Γενικά, η ψυχονευρωτική αντίδραση αντιπροσωπεύει: Συμβολική προσαρμογή στο άγχος που περιλαμβάνει μόνο μερικώς διαταραγμένη κοινωνική λειτουργία και τεστ πραγματικότητας. Το ψυχονευρωτικό σε αντίθεση με το ψυχωτικό, διατηρεί την ικανότητα να αντιλαμβάνεται και να προσαρμόζεται στις περιβαλλοντικές πραγματικότητες.

Νομικά το ψυχονευρωτικό άτομο είναι  υπεύθυνο για τις πράξεις του. Η έναρξη της ψυχονεύρωσης εμφανίζεται συνήθως στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Η πορεία τείνει να είναι χρόνια. Η εμφάνιση αυτών των διαταραχών, για πρώτη φορά, μετά την ηλικία των 45 ετών είναι ασυνήθιστη.

 Συνήθως τα συμπτώματα της ψυχονεύρωσης εκδηλώνονται στην περίοδο της ενεργού σεξουαλικής αναπαραγωγικότητας και της κοινωνικής ευθύνης. Οι ψυχονευρωτικές διαταραχές εκδηλώνονται στο άτομο με προδιάθεση ως συνέπεια της έκθεσης σε καταστάσεις που προκαλούν άγχος. Οι γενετικοί και ιδιοσυστατικοί  παράγοντες καθορίζουν, τόσο την ικανότητα της προσωπικότητας να αντέχει το στρες, όσο και τον προσδιορισμό των συστημάτων οργάνων που ανταποκρίνονται στο στρες.

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Psychoneurotic reactions of the aged.BUSSE EW, DOVENMUEHLE RH, BROWN RG.Geriatrics. 1960 Feb;15:97-105.

Psychoneurotic reactions in gynecology and obstetrics.PENA EF.West Med Med J West. 1962 Aug;3:292-5.

[Depressive conditions in psychoneurotic and psychotic reactions].LEON CA.Rev Fac Med Univ Nac Colomb. 1960 Jul-Sep;28:75-85.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ψυχιατρική: