Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

χολίνη

         
choline

         

Ερμηνεία:

Bασική ένωση C 5 H 14 NO που υπάρχει σε διάφορα τρόφιμα (όπως οι κρόκοι αυγών και τα όσπρια) ή συντίθεται στο ήπαρ. Είναι συστατικό της λεκιθίνης και πρόδρομος της ακετυλοχολίνης. Είναι  απαραίτητη για ο μεταβολισμός του λίπους στο ήπαρ και συνήθως περιλαμβάνεται στο σύμπλεγμα βιταμινών Β.

Η χολίνη, ένα απαραίτητο διατροφικό συστατικό για τον άνθρωπο, απαιτείται για τη σύνθεση  νευροδιαβιβαστών, της ακετυλοχολίνης, του δότη της ομάδας μεθυλίου, της βεταΐνης και των φωσφολιπιδίων. Ως ως εκ τούτου, η χολίνη εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων φυσιολογικών λειτουργιών σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής. Οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για τη χολίνη έχουν καθιερωθεί ως Επαρκείς Προσλήψεις (ΑΙ) για την ολική χολίνη. 

Ωστόσο, η διατροφική χολίνη υπάρχει σε πολλές διαφορετικές μορφές που είναι τόσο υδατοδιαλυτή (π.χ. ελεύθερη χολίνη, φωσφοχολίνη και γλυκεροφωσφοχολίνη), όσο και λιποδιαλυτή (π.χ. φωσφατιδυλοχολίνη και σφιγγομυελίνη). 

Είναι ενδιαφέρον ότι οι διαφορετικές διατροφικές μορφές χολίνης που καταναλώνονται κατά τη βρεφική ηλικία διαφέρουν από αυτές στην ενήλικη ζωή. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την κύρια πηγή τροφής, όπου η πλειονότητα της χολίνης που υπάρχει στο ανθρώπινο γάλα είναι σε υδατοδιαλυτή μορφή, έναντι λιποδιαλυτών μορφών για τα τρόφιμα που καταναλώνονται αργότερα.

Η χολίνη αποτελεί σημαντικό συστατικό των φωσφωλιπιδίων των κυτταρικών μεμβρανών. Η αυξημένη πρόσληψη χολίνης από τα καρκινικά κύτταρα εξηγείται από την αυξημένη δραστηριότητα της κινάσης της χολίνης (CK), για την οποία αποτελεί υπόστρωμα.

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Dietary Choline Intake: Current State of Knowledge Across the Life Cycle. Wiedeman AM, Barr SI, Green TJ, Xu Z, Innis SM, Kitts DD.Nutrients. 2018 Oct 16;10(10):1513.

Choline metabolism provides novel insights into nonalcoholic fatty liver disease and its progression.Corbin KD, Zeisel SH.Curr Opin Gastroenterol. 2012 Mar;28(2):159-65.

Choline supplementation influences ovarian follicular development.Zhan X, Fletcher L, Dingle S, Baracuhy E, Wang B, Huber LA, Li J.Front Biosci (Landmark Ed). 2021 Dec 30;26(12):1525-1536Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: