Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

σύνδρομο «διαπερατού εντέρου

         
leaky gut syndrome

         

Ερμηνεία:

Η επιφάνεια του αυλού του εντερικού τοιχώματος, εκ κατασκευής, εκτίθεται σε διάφορα αντιγόνα,  όπως τροφικά αντιγόνα, τροφιμογενή παθογόνα και κοινά μικρόβια. Τα εντερικά επιθηλιακά κύτταρα έχουν αναπτύξει μοναδικές λειτουργίες φραγμού που εμποδίζουν τη μετατόπιση δυνητικά εχθρικών αντιγόνων στο σώμα. 

Η διατάραξη  του επιθηλιακού φραγμού  του εντέρου αυξάνει την εντερική διαπερατότητα, με αποτέλεσμα το σύνδρομο διαπερατότητας ή διαρροής του  εντέρου (LGS). Κλινικές αναφορές έχουν προτείνει ότι το LGS συμβάλλει στην πρόκληση αυτοάνοσων νόσων,  όπως ο διαβήτης τύπου 1, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η κοιλιοκάκη. 

Επιπλέον, η εντερική μικροχλωρίδα παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της ανοσίας του ξενιστή. Ανωμαλίες της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, γνωστές ως δυσβίωση, παρατηρούνται σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα. Ωστόσο, οι παθολογικοί δεσμοί μεταξύ της εντερικής δυσβίωσης, LGS, και των αυτοάνοσων  νοσημάτων  δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. 

Το σύνδρομο «διαπερατού  εντέρου», το οποίο συνδέεται από καιρό με την κοιλιοκάκη, έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή τα τελευταία χρόνια και για δεκαετίες, ήταν ευρέως γνωστό στους κύκλους της συμπληρωματικής/εναλλακτικής ιατρικής. 

Συχνά περιγράφεται ως αύξηση της διαπερατότητας του εντερικού βλεννογόνου, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει σε βακτήρια, τοξικούς πεπτικούς μεταβολίτες, βακτηριακές τοξίνες και μικρά μόρια να «διαρρεύσουν» στην κυκλοφορία του αίματος. 

Η προσβολή του νευρικού συστήματος με κοιλιοκάκη είναι γνωστό ότι συμβαίνει ακόμη και σε υποκλινικά επίπεδα. Η ευαισθησία στη γλουτένη και η γλουτένη θεωρείται ότι πυροδοτούν αυτό το σύνδρομο σε άτομα με γενετική προδιάθεση για κοιλιοκάκη. 

Ωστόσο, η συχνότητα της κοιλιοκάκης στο γενικό πληθυσμό είναι αρκετά χαμηλή.  Το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για την ευαισθησία στη γλουτένη έχει συμβάλει η τοποθέτηση δήλωσης στην  ετικέτα των τροφίμων, που αναφέρει:  «χωρίς γλουτένη»  και τον πολλαπλασιασμό των προϊόντων χωρίς γλουτένη, που οδηγεί περαιτέρω σε αλλαγές στον τρόπο ζωής χωρίς γλουτένη από άτομα χωρίς φανερή κοιλιοκάκη. Επιπλέον, η συστηματική φλεγμονή σχετίζεται με κοιλιοκάκη, κατάθλιψη και ψυχιατρικές συννοσηρότητες. 

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Leaky Gut, Leaky Brain?Obrenovich MEM.Microorganisms. 2018 Oct 18;6(4):107.

Partners in Leaky Gut Syndrome: Intestinal Dysbiosis and Autoimmunity. Kinashi Y, Hase K.Front Immunol. 2021 Apr 22;12:673708.

Leaky Gut: Effect of Dietary Fiber and Fats on Microbiome and Intestinal Barrier. Usuda H, Okamoto T, Wada K.Int J Mol Sci. 2021 Jul 16;22(14):7613.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Γαστρεντερολογία: