Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

παράγοντας νέκρωσης όγκου-άλφα (ΠΝΟ-α)

         
tumor necrosis factor alpha (TNF-α)

         

Ερμηνεία:

Ο Παράγοντας Νέκρωσης Όγκου-άλφα (TNF-α), είναι μια φλεγμονώδης κυτοκίνη που αποτελείται από 157 αμινοξέα, που παράγονται κυρίως από ενεργοποιημένα μακροφάγα, Τ-λεμφοκύτταρα και φυσικά κύτταρα φονείς  κατά τη διάρκεια της οξείας φλεγμονής και είναι υπεύθυνη για μια ποικιλία γεγονότων σηματοδότησης εντός των κυττάρων, που οδηγούν σε νέκρωση ή απόπτωση. 

Ο TNF-α   είναι επίσης σημαντική πρωτεΐνη που συμμετέχει στην  αντίσταση στις λοιμώξεις  και καρκίνους. Ο TNF-άλφα ασκεί πολλά από τα αποτελέσματά του δεσμεύοντας, ως τριμερές, είτε σε έναν υποδοχέα κυτταρικής μεμβράνης 55 kDa που ονομάζεται TNFR-1, είτε σε έναν υποδοχέα κυτταρικής μεμβράνης 75 kDa που ονομάζεται TNFR-2. Και οι δύο αυτοί υποδοχείς ανήκουν στη λεγόμενη υπεροικογένεια των υποδοχέων TNF. 

Η υπεροικογένεια περιλαμβάνει τους FAS, CD40, CD27 και RANK. Ο παράγοντας  νέκρωσης όγκου-άλφα (TNF-α) είναι μια κυτοκίνη που έχει πλειοτροπικά αποτελέσματα σε διάφορους τύπους κυττάρων. Έχει αναγνωριστεί ως κύριος ρυθμιστής των φλεγμονωδών αποκρίσεων και είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στην παθογένεση ορισμένων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων ασθενειών. 

Φυσιολογικά, ο TNF-α είναι ένα κρίσιμο συστατικό για μια φυσιολογική ανοσοαπόκριση. Ο TNF-α μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να ρυθμίζει. Ωστόσο, η ακατάλληλη ή η υπερβολική παραγωγή του TNF-α μπορεί να είναι επιβλαβής και μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA), η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), η ψωριασική αρθρίτιδα (PsA), η ψωρίαση (PS) και η μη λοιμώδης ραγοειδίτιδα (NIU) προκαλούνται από την ανώμαλη έκκριση TNF-α. Έτσι, ο TNF-α μπορεί να ταξινομηθεί ως βασικός παράγοντας στην παθολογική ανάπτυξη.

Αρκετοί αναστολείς TNF-α έχουν εγκριθεί για κλινική χρήση: etanercept, infliximab, adalimumab, golimumab και certolizumab.

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

The Role of Tumor Necrosis Factor Alpha (TNF-α) in Autoimmune Disease and Current TNF-α Inhibitors in Therapeutics. Jang DI, Lee AH, Shin HY, Song HR, Park JH, Kang TB, Lee SR, Yang SH.Int J Mol Sci. 2021 Mar 8;22(5):2719

The role of tumor necrosis factor in health and disease. Beutler BA.J Rheumatol Suppl. 1999 May;57:16-21.

Tumor Necrosis Factor-Alpha: Role in Development of Insulin Resistance and Pathogenesis of Type 2 Diabetes Mellitus. Akash MSH, Rehman K, Liaqat A.J Cell Biochem. 2018 Jan;119(1):105-110.

 

 Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: