Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

μορφογενετικές πρωτεΐνες των οστών (BMPs)

         
bone morphogenetic proteins (BMPs)

         

Ερμηνεία:

Οι μορφογενετικές πρωτεΐνες των οστών (BMPs) είναι πολυλειτουργικοί αυξητικοί παράγοντες που ανήκουν στην υπεροικογένεια του μετασχηματιστικού αυξητικού παράγοντα βήτα (TGF beta) . Οι ρόλοι των BMPs στην εμβρυϊκή ανάπτυξη και τις κυτταρικές λειτουργίες σε μεταγεννητικά και ενήλικα ζώα έχουν μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια.

Η σηματοδότηση της μορφογενετικής πρωτεΐνης των οστών (BMP) σε ασθένειες είναι το αντικείμενο μιας συντριπτικής σειράς μελετών. Τα BMPs είναι εξαιρετικοί στόχοι για τη θεραπεία διαφόρων κλινικών διαταραχών. Αρκετές BMPs έχουν ήδη αποδειχθεί ότι είναι κλινικά ευεργετικές στη θεραπεία μιας ποικιλίας καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των BMP-2 και BMP-7 που έχουν εγκριθεί για κλινική εφαρμογή σε κατάγματα μη ενώσεων οστών και συντήξεις σπονδυλικής στήλης. 

Καθώς η χρήση των BMPs γίνεται όλο και πιο αποδεκτή στις χειρουργικές επεμβάσεις σπονδυλικής σύντηξης, άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις που στοχεύουν τη σηματοδότηση BMP αναδύονται πέρα ​​από εφαρμογές σε σκελετικές διαταραχές. 

Αυτές οι προσεγγίσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν περαιτέρω θεραπευτικά εργαλεία επόμενης γενιάς, όπως τα κατασκευασμένα BMPs και τις ex vivo-ρυθμισμένες κυτταρικές θεραπείες. Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

BMPs and their clinical potentials. Kim M, Choe S.BMB Rep. 2011 Oct;44(10):619-34.

BMPs and the muscle-bone connection. Sartori R, Sandri M.Bone. 2015 Nov;80:37-42.

BMPs and the muscle-bone connection. Sartori R, Sandri M.Bone. 2015 Nov;80:37-42.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: