Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

κουρκουμίνη

     kurkumíni    
curcumin

     κιούρκιουμιν    


     Προφορά


Ερμηνεία:

Η κουρκουμίνη είναι το εκχύλισμα της σκόνης του κουρκουμά. που διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις αντι-αγγειογενετικές, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, καρκινοπροφυλακτικές και αντιμεταστατικές ιδιότητες.

Η κουρκουμίνη ή διφερουλοϋλμεθάνιο (diferuloylmethane) είναι φυσική χρωστική και αρωματική ουσία (πολυφαινολική ένωση).  Απομονώνεται με εκχύλιση από τις ρίζες (κόνδυλοι) και τους μίσχους του τροπικού φυτού Κουρκούμη η μακρά ή Κουρκουμάς (Curcuma longa, Γαλλικά: Safran, Αγγλικά: Τurmeric).

 

 

 Η κουρκουμίνη [curcumin] είναι μια κρυσταλλική πορτοκαλοκίτρινη σκόνη, η οποία όταν περιέχεται σε κάποιο τρόφιμο αναφέρεται με τον κωδικό της Ε100i.

Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών καταστάσεων.

Δρα παρεμβαίνοντας στη διαδικασία περισσότερων από 100 βιοχημικών αντιδράσεων, που επιτελούνται στον ανθρώπινο οργανισμό.  Η κουρκουμίνη έχει την ικανότητα να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των φλεγμονωδών κυττάρων, τη διήθηση τους και τη νεοααγγειογένεση μέσω της δράσης της επί του πολλαπλασιασμού μοριακών στόχων.

Η κουρκουμίνη ασκεί  τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά της μέσω της μειορρυθμίσης των φλεγμονωδών μεταγραφικών παραγόντων, των κυτταροκινών, του συστήματος οξειδοαναγωγής των πρωτεϊνικών κινασών και των ενζύμων που προάγουν τη φλεγμονή.

 

Η κουρκουμίνη δρα και ως χηλική ένωση, η οποία μπορεί να δεσμεύει τον σίδηρο. Γιαυτ'ο μπορεί να φανεί χρήσιμη όταν υπάρχει στον οργανισμό περίσσεια σιδήρου. 

H κουρκουμίνη προκαλεί απόπτωση και προστατευτική αυτοφαγία στα ορμονοανθεκτικά καρκινικά κύτταρα, τα οποία είναι τουλάχιστον μερικώς εξαρτημένα από τις χηλικές ιδιότητες του σιδήρου, όπως αυτό αποδείχτηκε σε καλλιέργειες αυτών των κυττάρων [1].

 

Η κουρκουμίνη είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες και μελέτες δείχνουν ότι, στους ανθρώπους μια πτυχή των θετικών επιδράσεων της κουρκουμίνης στην υγεία θα μπορούσε να σχετίζεται με την ικανότητά της να ενισχύει τα αποτελέσματα που προκαλούνται από την IL-10. [2].

Η IL-10 είναι μια αντιφλεγμονώδης και ανοσοκατασταλτική κυτοκίνη που παράγεται από τα κύτταρα, τόσο της έμφυτης, όσο και της προσαρμοστικής ανοσίας. Η απορύθμιση της IL-10 παίζει ένα ρόλο σε έναν αριθμό φλεγμονωδών ασθενειών που σχετίζονται με ένα μη υγιές  έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα [2].

 

Μια μελέτη του 2018 δείχνει ότι το περιβαλλοντικό άγχος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας δυσλειτουργία του.

Η διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πολυφαινολών όπως η κουρκουμίνη, μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ανοσία, αλλάζοντας τη σύνθεση της προφλεγμονώδους κυτοκίνης, τη ρύθμιση των ανοσοκυττάρων και την έκφραση γονιδίων  [3].

Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή κλινική μελέτη  βρέθηκε ότι η κουρκουμίνη μείωσε σημαντικά τους αθηρογόνους κινδύνους σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 [4]

 

Το 2014, αποδείχτηκε  για πρώτη φορά ότι η κουρκουμίνη διαμορφώνει τον ΤοΙΙ-ειδή υποδοχέα (toll-like receptor,TLR) σηματοδότησης σε μακροφάγα και αποτελεσματικά αναστέλλει την έκφραση του γονιδίου κυτοκίνης που προκαλείται από TLR διέγερση, υποδεικνύοντας θεραπευτικό δυναμικό της ως τροποποιητικός παράγοντας  ξενιστή σε χρόνιες μολυσματικές καταστάσεις  [5].

Επειδή η απλή σκόνη κουρκουμίνης για να απορροφηθεί από το έντερο χρειάζεται μεγάκες δόσεις, που δεν είναι εύκολα ανεκτές από τους λήπτες, επινοήθηκε η υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη Νοvasol©Curcumin, που κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel.

Mία κάψουλα Curcugkel ισοδυναμεί με 16 κάψουλες απλής σκόνης κουρκουμίνης. Η υγρή μικκυλιακή σκόνη κουρκουμίνης είναι πιο ευαπορρόφητη και βιοδιαθέσιμη από την απλή σκόνη κουρκουμίνης κατά 18.500%.

 

 

(Βλέπε Curcugkel) και curcumin.grΕτυμολογία:

Αραβικά kurkum, κουρκουμάς

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Curcumin induces apoptosis and protective autophagy in castration-resistant prostate cancer cells through iron chelation.Yang C, Ma X, Wang Z, Zeng X, Hu Z, Ye Z, Shen G.Drug Des Devel Ther. 2017 Feb 14;11:431-439.

2.Μollazadeh Η, Cicero AFG, Blesso ΟΝ, Pirro Μ, Majeed Μ, Sahebkar Α. Ανοσοποιητική διαμόρφωση από κουρκουμίνη: ο ρόλος της ιντερλευκίνης-10. Crit Rev Food Sci Nutr . 2019, 59 (1): 89-101. doi: 10.1080 / 10408398.2017.1358139

3.Ding S, Jiang H, Fang J. Ρύθμιση της ανοσολογικής λειτουργίας από πολυφαινόλες. J Immunol Res . 2018, 2018: 1264074. doi: 10.1155 / 2018/1264074

4.Cheungsamarn S, Rattanamongkolgul S, Phonrat Β, Tungtrongchitr R, Jirawatnotai S. Μείωση του αθηρογενετικού κινδύνου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 από εκχύλισμα κουρκουμινοειδών: τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. J Nutr Biochem . 2014, 25 (2): 144-150. doi: 10.1016 / j.jnutbio.2013.09.013

5.Guimarães MR, Leite FR, Spolidorio LC, Kirkwood KL, Rossa C Jr. Η κουρκουμίνη καταργεί τις προκαλούμενες από LPS προφλεγμονώδεις κυτοκίνες σε μακροφάγους RAW 264.7. Στοιχεία για νέους μηχανισμούς που περιλαμβάνουν SOCS-1, -3 και p38 MAPK. Arch Oral Biol . 2013, 58 (10): 1309-1317. doi: 10.1016 / j.archoralbio.2013.07.005

Intratumoral Concentrations and Effects of Orally Administered Micellar Curcuminoids in Glioblastoma Patients.

Therapeutic Effects of CUR-Activated Human Umbilical Cord Mesenchymal Stem Cells on 1-Methyl-4-phenylpyridine-Induced Parkinson's Disease Cell Model.

Antibacterial synergy of curcumin with antibiotics against biofilm producing clinical bacterial isolates.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Συμπληρωματική ιατρική: