Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

καλοτυχία (ευτυχής συγκυρία)

         
serendipity

         

Ερμηνεία:

Καλοτυχία, εύνοια της τύχης, ευτυχής σύμπτωση ή συγκυρία. Το ευτυχής σύμπτωση ή συγκυρία ή εύνοια της τύχης  είναι μια ευχάριστη έκπληξη όταν βρίσκεις μια ιδιαίτερα χρήσιμη πληροφορία χωρίς να την ψάχνεις. 

Σημαντικά ιστορικά γεγονότα που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της καλοτυχίας περιλαμβάνουν την ανακάλυψη του νόμου της άνωσης (αρχή του Αρχιμήδη) από τον Έλληνα μαθηματικό Αρχιμήδη, της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο και της βαρύτητας από τον Sir Isaac Newton. 

Ο ρόλος καλοτυχίας  στην επιστήμη ήταν εξαιρετικά ευεργετικός για την ανθρωπότητα. Μια πλειάδα σημαντικών ανακαλύψεων στην ιατρική επιστήμη οφείλουν την προέλευσή τους στην καλοτυχία, από τις οποίες ίσως η πιο διάσημη είναι η ιστορία του Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ και η ανακάλυψη της πενικιλίνης. 

Στον τομέα της δερματολογίας, η καλοτυχία  είναι υπεύθυνο για σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία της ψωρίασης, των διαταραχών των μαλλιών, της αισθητικής δερματολογίας και της δερματοχειρουργικής.

Κατά τον 19ο αιώνα, η Γαλλία υπήρξε το θέατρο πολλών ανακαλύψεων στη στερεοχημεία χάρη σε διακεκριμένους φυσικούς, χημικούς και κρυσταλλογράφους. 

Ανάμεσά τους, ο Λουί Παστέρ είναι σίγουρα ο πατέρας της μοριακής χειρομορφίας [Χειρομορφία (chirality) ονομάζεται στη χημεία (στην κρυσταλλογραφία καλείται και εναντιομορφία) η διάταξη ατόμων στον χώρο, στην οποία ορισμένες πράξεις συμμετρίας, για παράδειγμα ο αντικατοπτρισμός ως προς ένα επίπεδο, δεν οδηγούν στην αυτοαπεικόνιση]  και λόγω των εξαιρετικά ευνοϊκών συνθηκών της περίφημης ανακάλυψής του για την ανάλυση των τρυγικών, τα ευρήματά του συχνά αποδίδονται σε καλοτυχία. 

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι «στα πεδία της παρατήρησης η τύχη ευνοεί μόνο τα προετοιμασμένα μυαλά».Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Serendipity in medicine and wine. McCann SR.Bone Marrow Transplant. 2021 Jul;56(7):1487-1489.

A story, serendipity, and the power to act. White KR.Nurs Outlook. 2022 Nov-Dec;70(6):778-779.

Serendipity and its role in dermatology. Coondoo A, Sengupta S.Indian J Dermatol. 2015 Mar-Apr;60(2):130-5.

Pasteur and chirality: A story of how serendipity favors the prepared minds.Vantomme G, Crassous J.Chirality. 2021 Oct;33(10):597-601.

 Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ψυχολογία: